״Het verschil tussen ezels en geleerde censoren Schuilt niet zo zeer in het verstand, als wel in de oren."
Maar aan de andere zijde moesten sommige uitzendingen van de V.A.R.A. wel tegenstand wekken, omdat de verantwoordelijke omroep-secretaris, G. J. Zwertbroek, een natuur bleek te bezitten, die hem ongeschikt maakte de overkoepeling te willen vinden tussen het nationale belang en V.A.R.A.-belang, hetgeen voornamelijk te wijten was aan verschillende persoonlijke eigenschappen, die hem beletten in organisatorisch verband andere meningen dan de zijne te kunnen aanhoren en te waarderen. Zijn neiging om op enigerlei wijze te demonstreren, dat hij in de V.A.R.A. kon doen wat hij wilde, leidde er toe, dat hij het oor ging lenen aan inblazingen van communisten en pseudo-commu-nisten. (Nadat Zwertbroek de V.A.R.A. had verlaten, is hij een tijd lang actief in de communistische beweging geweest en daarna is hij via enkele tussenstations, na 1940, ten slotte bij de fascistische beweging terecht gekomen).
De beslissingen omtrent het programma-beleid, die de ontwikkeling op het terrein der buitenlandse politiek van de V.A.R.A.-leiding vroeg, raakten de vraag van dood en leven der omroeporganisatie. Dat werd niet alleen begrepen in de top-organen der democratisch-socialistische beweging, maar ook in de V.A.R.A. zelf. Zij kon het beleid-Zwertbroek niet volhouden, zonder in ernstige botsing met de regering te komen. De V.A.R.A.-leiding was niet blind voor het feit, dat sommige programma-nummers voor anti-nationaal-socialistisch doorgingen, terwijl ze in werkelijkheid pro-communistisch, nihilistisch en opzettelijk destructief waren. Zij kon noch tegenover de regering noch tegenover de organisatie zelf, op deze wijze doorgaan, omdat de vereniging op steeds duidelijker wijze uitsprak, dat zij van het beleid Zwertbroek niet langer gediend was.
De breuk kwam in 1934, toen Jan Willem Lebon en daarna Arend de Vries het Hoofdbestuur voor een beslissende keuze stelden. De Verenigingsraad verenigde zich met algemene stemmen met het principiële inzicht van de meerderheid van het Hoofdbestuur. Slechts met één stem tegen nam men een besluit, dat Zwertbroek uit de organisatie verwijderde.
106