Ik wens u smakelijk eten luisteraars (artikel van Mels Sluyser)

Titel
Ik wens u smakelijk eten luisteraars (artikel van Mels Sluyser)

Jaar
0

Pagina's
7Ik wens u smakelijk eten luisteraars Meyer Sluyser en de radio

Een artikel over het leven van Meyer Sluyser, geschreven door zijn zoon, dr. Mels Sluyser

Wim Kan had eind jaren zestig in zijn conference het mopje En nu krijgen we het commentaar op het nieuws van Meyer Sluyser. De atoombom is net gevallen en ik wens u een smakelijk eten luisteraars!

Dit sloeg op mijn vader die al jarenlang na het nieuws van 6 uur op zaterdag voor de VARA zijn 'commentaar op het nieuws' gaf en daarbij onveranderlijk afsloot met 'En ik wens u smakelijke eten luisteraars'. In Joodse kring stond hij bekend als de kippensoep-versjteerder omdat, naar men elkaar voor de grap vertelde, hij vooral pessimistische geluiden over het wereldgebeuren over de ether liet uitwaaieren. Toch was mijn vader geen zwartgallig mens, integendeel, hij had een enorme gein en talrijk zijn de humoristische anekdotes die nu ook nog steeds over hem verteld worden.

Meyer Sluyser werd in 1901 geboren in de Markensteeg in de Amsterdamse jodenhoek in een Joods gezin. Zijn vader die diamantslijper was, nam hem al op jonge leeftijd mee naar vergaderingen van de SDAP en in 1919 kreeg Sluyser een functie bij de Internationale van Werklieden in Overheidsdienst. Daar was hij niet tevreden mee, ook op andere wijze wilde hij zijn socialistische overtuiging uitdragen en het destijds nieuwe medium van de radio bood hem daartoe de kans. In 1926 werd hij lid van de toen pas opgerichte Vereniging van Arbeiders-Radioamateurs (VARA) en een jaar later voorzitter van de afdeling Amsterdam. Twee jaar later werd hij lid van een commissie die de verenigingsvorm van de VARA moest ontwerpen en in datzelfde jaar werd hij voorzitter van de Federatie Amsterdam van deze omroep en tevens lid van het hoofdbestuur.

Sluyser stond altijd op de bres voor de belangen van zijn omroep. Dit bleek ondermeer in de periode van de radiostrijd van 1928 tot 1930 toen hij opkwam voor een naar zijn mening rechtmatige eigen plaats van de VARA in de ether. In 1930 schreef hij hierover een felle brochure gericht tegen het monopoliestreven van de AVRO getiteld In de greep van Holdert. De moord op de AVRO. In dat zelfde jaar nam hij in Donker Nederland. De radio-censuur in de Tweede Kamer krachtig stelling tegen de opgerichte Radio Omroep Controle commissie die in zijn ogen een vorm van ongewenste censuur inhield. In het omroepwerk zelf verzorgde Sluyser van 1930 tot 1940 voor de VARA de wekelijkse filmrubriek 'Van het Witte Doek'.

ƒ!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.