Geschiedenis der Joden in Nederland

Titel
Geschiedenis der Joden in Nederland

Jaar
1946

Overig
Laatste bedrijf

Pagina's
122



28 December Verbod voor niet-Joden van Duitsen of stamverwanten bloede huiselijke arbeid te verrichten in Joodse gezinnen.

Sapienti sat! Helaas, slechts weinigen waren wijs en begrepen, ’wat er verder volgen zou.

Het jaar 1941 zette de eerste weken in met een verbod voor Joden, bioscopen te betreden. Als in de bioscopen het oorlogs- en politieke nieuws op het scherm verscheen, gaf dit altijd aanleiding tot allerlei contra-demonstraties. Vooral als de beeltenis van hen heer Mussert, den leider van de N.S.B., op het doek zichtbaar werd, regende het allerlei vleiende opmerkingen te zijnen opzichte. De Nazi's konden zich —. of wilden zich - -krachtens hun opvattingen niet voorstellen, dat dit voortkwam uit het Hollandse volk zelve. De ideologie van een volk is immers een kwestie van het ras en de Nederlandse natie, deel van de Germaanse stam, bloedverwant met de Duitsers, moest in zijn diepste wezen nationaal-socialistisch voelen en zij zou dit ook, als de verderfelijke Joodse invloed maar was weggenomen. En daarom zei het decreet in zijn toelichting, „dat de ordeverstoringen, die zich zo vaak hadden voorgedaan, grotendeels aan de Joden te wijten waren.”

Om die invloed „gründlich” te breken, moesten de Joden geheel uit het maatschappelijke en sociale leven worden uitgeschakeld. Daarom verscheen medio Januari 1941 een verordening, dat alle Joden, ook G1 en G2, speciaal zouden worden geregistreerd. In Februari van dit zelfde jaar werd hun een speciale Jodenkaart, op geel(!) papier gedrukt, waarop het aantal Joodse grootouders vermeld stond, door of namens het gemeentebestuur uitgereikt. Midden Februari kwam de numerus clausus voor Joodse studenten.

De maand Februari 1941 is voor Nederland van geweldige betekenis geweest. Waarschijnlijk vond de S.S., dat het bij de Joden in Amsterdam, welke meer dan de helft van het Nederlandse Jodendom uitmaakten, te rustig bleef. Wat lag meer voor de hand dan onrust te provoceren? De N.S.B. behoefde heus niet gedwongen te worden, dit baantje voor den Duitsen meester op te knappen. Zij had reeds vaak door de oude Jodenbuurt gedemonstreerd, maar geen herrie kunnen ver-65

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.