Amsterdam, die groote stad

Titel
Amsterdam, die groote stad

Jaar
1936

Druk
1936

Overig
1ed 1936

Pagina's
353



leuke oude hoekje, dat vroeger Boommarkt werd genoemd: een postzegel-markt. Hier komen vrijwel eiken werkdag zeer vele, meestal jonge lieden, bijeen. Zij ruilen en verhandelen er postzegels, als permanent hoofdbedrijf. Maar er zijn periodieke nevenbedrijven, die met de philatelie weliswaar min of meer, maar toch in verwijderd verband staan. Van lijd tot tijd ontstaat namelijk onder de jeugd de aandrift tot het verzamelen van bepaalde objecten. Een halve eeuw en meer geleden geschiedde zulks met knikkers en stuiters, décalcomanies (de jeugd liet gewoonlijk liet praefix dé achterwege) en plakplaatjes. In onze dagen ging de belangstelling uit eerst naar prentbriefkaarten, later naar sluitzegels, ten slotte naar sigarenbandjes. Zulk een manie duurt eenige maanden, soms ook wel eenige jaren en verdwijnt dan even onverklaarbaar als zij is verschenen. Zoo lang zij zich laat gelden, wordt in zulke dingen markt gehouden op de genoemde plaats.

Misschien mag hier ook gewag worden gemaakt van hetgeen men een markt of beurs zou kunnen noemen van bevrachtingen. Op bepaalde dagen van de week verzamelden zich in de Kalverstraat, ter hoogte van het Poolsche Koffiehuis (Hotel Polen) de binnenschippers, tot het opdoen van vrachten bij de hout- en andere kooplieden, die alsdan in dit en naburige café’s bijeenkwamen. Sedert eenigen tijd, en vooral sinds de overheid de vrachtverdeeling regelt, teneinde aldus den nood, waarin de binnenschipperij verkeert, eenigermate te lenigen, komen de schippers bijeen in een lokaal van de Koopmansbeurs, doch ook wel daar buiten op het Damrak.

Vele straatnamen herinneren aan markten, die daar eenmaal werden gehouden, zooals Kalkmarkt, Cuip- of Stroomarkt, Oude Turfmarkt (welke naam eenige jaren geleden werd veranderd in Rokin); andere namen van dezen aard zijn verdwenen en leven nog slechts in de herinnering van oude Amsterdammers: Deventer Houtmarkt (J. D. Meijer-plein), Pijpenmarkt (N.Z. Voorburgwal), Boommarkt (als voren), Erwten-markt (Amstel tusschen Halvemaansteeg en Blauwbrug), Groenmarkt (Waterlooplein). Zij deden echter niet meer als marktplaatsen dienst in het tijdperk, dat hier wordt behandeld, of waren toen van zeer geringe beteekenis geworden, zoodat zij hier onbesproken moeten blijven.

46

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.