Amsterdam, die groote stad

Titel
Amsterdam, die groote stad

Jaar
1936

Druk
1936

Overig
1ed 1936

Pagina's
353



manplantsoen, Zieseniskade, Valckenierstraat); Zaagmolensloot (Albert Cuijpstraat).

Het ware te wenschen, dat men deze oude namen in eere herstelde. Misschien zou men er dan zelfs toe kunnen komen eenige zeer oude namen terug te roepen, bij voorbeeld Middeldam in plaats van Vijgendam, Dubbele Buurt (aan het einde van den Overtoom), Slatuinen, Boeren-Wete-ring enz. De Dam heette in het verre verleden De Plaetse, maar de naam Dam heeft een historischen klank en is dus onaantastbaar; en het zou ook bezwaarlijk zijn de Warmoesstraat haar oer-naam, Kerkstraat, te hergeven, omdat later een andere straat dezen naam heeft gekregen.

Niet lang geleden werden de namen van eenige stegen gewijzigd, veranderd en „genormaliseerd”; daar zulks voornamelijk geschiedde op aannemelijke practische gronden, kan er geen bezwaar tegen worden gemaakt.

Toen dit geschiedde, heeft men ook twee gedeelten van den Amstel van eigen namen voorzien, namelijk ’s Gravelandsche Veer (een in den volksmond van oudsher gebruikelijke naam) en Staalkade.

Sommige namen zijn verdwenen met de straten enz., die hen droegen, bij voorbeeld: Osjessluis (brug in de Kalverstraat, vóór de demping van het Spui), Hol (steeg op den Nieuwendijk), De Goedestraat (een dubbele rij allerijselijkste krotten, ten oosten van het Weesperpoortstation, door een zekeren De Goede gebouwd), Olijphantspad (eveneens ten oosten van dit station). De volksnaam Duvelshoek, gegeven aan het samenstel van stegen tusschen Reguliersbreestraat en Reguliersdwarsstraat, is in onbruik geraakt, evenals de St. Theunis, zooals de Christen Amsterdammers de omgeving van de St. Anthoniessluis noemden. De volksnaam Jordaan is echter gebleven, evenals de Eilanden (Kattenburg enz.).

Eigenaardig is, dat de Joden er voor verschillende straten in de oude Jodenwijk eigen namen op na hielden. Bij voorbeeld:

Vinkenbuurt (Rapenburgerstraat); Komkommerbuurt (Korte Amstel-straat); Weesperveld (Nieuwe Kerkstraat tusschen Weesperstraat en Mui-dergracht); Nieuwmarkt (St. Anthoniesbreestraat); Sluisgrachtje (Korte Zwanenburgwal); Verwersgracht (Zwanenburgwal); Nijgas (= nieuwe straat, Zwanenburgerstraat); Sjoelstraat (sjoel = synagoge, Nieuwe Amstelstraat); Vlooienburg (Lange Houtstraat); Oude of Joden Heeren-gracht (Nieuwe Heerengracht); Wagengas (Muiderstraat); Marken (Valkenburgerstraat); Uilenburg (Uilenburger- en Batavierstraat, thans Nieuwe Uilenburgerstraat); Brategas (braat = breit, breed, Jodenbree-straat); Houttuin (Joden Houttuinen); Markensgracht (Houtkoopers-

29

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.