HUWELIJK
Door de toegenomen medisch-technische voorzieningen behoeven naar mijn oordeel de halachische beperkingen niet langer te worden toegepast.
Wijlen rabbijn Lord Immanuel Jakobovits, de vroegere Opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk, schreef78
"De juridische handicaps van doof-stommen zijn geheel toe te schrijven aan hun geestelijke achterstand, ontstaan door hun onvermogen om hoorbaar te communiceren met hun omgeving. Maar gezien de moderne vooruitgang in de behandeling van zulke gevallen is er voorgesteld om hun religieuze en juridisch status te veranderen."
III.5.a.2.i.i Epilepsie1
Uit de rabbijnse literatuur blijkt dat de chagamiem niet precies wisten wat epilepsie betekende. In de Talmoed2 wordt van een epilepticus gezegd:
"Er is gezegd: "Als iemand soms helder is en soms geestelijke gestoord (sjotee), als hij helder is wordt hij als gezond beschouwd in alle zaken en als hij gestoord is wordt hij beschouwd als een sjotee in alle zaken"."
Epilepsie - nichpee - werd oudtijds gezien als een erfelijke neurologische aandoening en er werd gewaarschuwd om niet met een vrouw te trouwen in wier familie epilepsie voorkomt'81. Anders dan in de Griekse (Socrates: G'ddelijke ziekte) en in de Romeinse cultuur worden in het Jodendom aan lijders aan deze ziekte geen bijzondere kwaliteiten toegedicht.
77
1 Zie Julius Preuss "Biblisch-Talmudischen Medizin". 1911. Herdruk 1971 KTAV. Er is ook een vertaling in het Engels van Fred Rosner: "Biblical and Talmudic Medicine". Jason Aronson. Nortvale N. Jersey 1993. Hoofdstuk X. In het werk van Preuss, tot nu toe het standaardwerk, worden ook andere aandoeningen beschreven. Ik beperk mij echter tot die aandoeningen die m.b.t. het huwelijk halachisch/juridisch van belang zijn.
2 bRosh HaSjana 28a.