Tussen hemel en aarde

Titel
Tussen hemel en aarde

Jaar
1947

Druk
1960

Overig
herdr 1960

Pagina's
71POCKETSALAMANDER

Tot dê belangrijkste schrijfsters van Nederland behoort ongetwijfeld Marianne Philips. Zij werd in 1886 geboren te Amsterdam en stierf in 1951 in Naarden.

Zij is op slag beroemd geworden met haar roman ‘Bruiloft in Europa', die nog altijd tot de veelgelezen boeken behoort. Haar novelle ‘De zaak Beukenoot’ werd bekroond als Boekenweeknovelle 1950. Het is het verhaal van een kinderlijk-onbezorgde man en de schrijfster kant zich hier tegen de oude juridische vormen. Het heeft vele pennen in beroering gebracht, de modernen onder de juristen waren er blij mee, de ouderen, gesteld op het prestige van de juristen, keurden het sterk af.

Behalve ‘De zaak Beukenoot’ zijn in deze pocket de novellen opgenomen uit de bundel ‘Tussen hemel en aarde'. Zuivere, poëtische verhalen, meest uiterst eenvoudig van opzet. De wijze waarop Marianne Philips haar verhalen vertelt, waarop ze de stemmingen peilt, houdt een veroordeling zowel als een verontschuldiging in. Van buitenaf en tegelijkertijd van binnen uit onthult ze de armzaligheid van het menselijk streven en bedekt deze met de mantel der liefde, zo, als alleen een wijze dat kan doen. We lezen ontroerd over de jonge jood Menachem Mendel, de Hollandse schipper Marinus en de piccolo van het Excelsior cabaret; het element van gelijkenis in deze verschillende levens is de voortdurende gespannenheid naar de realiteit van het onzienlijke, het zoeken naar de geheimen ‘tussen hemel en aarde’.

Omslag Ingeborg Lesener, belettering Theo Kurpershoek

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.