Tijdloze ogenblikken - een biografie van Marianne Philips

Titel
Tijdloze ogenblikken - een biografie van Marianne Philips

Auteur
M. Breedt Bruyn

Jaar
1998

Overig
biogr M Philips

Pagina's
111



Vanaf haar ziekbed gaf ze het ene interview na het andere. Er waren niet veel mensen die de auteur hadden geraden, 427 van de 16.4000 inzendingen. Intimi hadden het kunnen weten, want Noldus had dezelfde geboortedatum als Marianne, 18 maart. De reactie van haar schoonzuster Jeanne moet Marianne plezier hebben gedaan. Jeanne schreef haar dat ze 'Beukenoot' in één adem had uitgelezen. Marianne móést het ook lezen: 'Wie ook de auteur is, kan men gelukwensen met deze schepping.'

Het wekte verbazing dat een vrouw De zaak Beukenoot had geschreven. 'Men zegt dat ik een mannelijke stijl heb en een mannelijke belangstelling,' zei ze tegen Anne Biegel van Het Parool. 'Literaire vrouwen worden nog altijd een tikje wantrouwend beschouwd. Dat is het aardige van zo'n prijsvraag, dat ook de jury niet weet of de auteur een man of een vrouw is en dus volkomen onbevooroordeeld tegenover het werk staat.' Marianne deed Biegel sterk denken aan Henriëtte Roland Holst op hoge leeftijd, 'aan wie ook de blik der ogen van deze vergeestelijkte vrouw herinnert. Ogen die de dingen achter de dingen zien.' Ze legde de verslaggevers uit dat ze het menselijk tekort had willen schetsen. Ze benadrukte nog eens de strekking van de novelle: 'Het mededogen mag niet ontbreken in onze samenleving.' En ze wees erop dat de personages fictief zijn, maar 'het zakelijk verloop der procedure is helaas historisch'.

In de juridische wereld veroorzaakte het boekje een felle pennenstrijd. Het gaf geen pas om de rechterlijke macht zo te kijk te zetten, vonden vooral oudere juristen. Jhr.mr. G.W. van Vierssen Trip zette in de nrc uitvoerig uiteen waarom de zaak Beukenoot zich, procedureel gezien, niet zo kon hebben voorgedaan. Marianne stond sterk. In haar antwoord citeerde zij twee recente krantenberichten waarin vergelijkbare gevallen werden beschreven, een onder het kopje 'Een zaak Beukenoot'.

Volgens het kamerlid F.H. van de Wetering (chu) bevatte het boekje 'een dosis vergift, dat doet denken aan

92

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.