Tijdloze ogenblikken - een biografie van Marianne Philips

Titel
Tijdloze ogenblikken - een biografie van Marianne Philips

Auteur
M. Breedt Bruyn

Jaar
1998

Overig
biogr M Philips

Pagina's
111Marianne Philips (1886-1951) maakte in haar leven een paar ingrijpende keuzen. Als jong meisje van goeden joodse huize, geboren in Amsterdam, sloot ze zich aan bij ‘de rooien’ - in haar milieu een blamage. Na haar huwelijk woonde ze in Bussum. Philips kreeg drie kinderen, deed sociaal werk en werd, als een van de eerste vrouwen, gekozen tot gemeenteraadslid voor de sdap. Hoewel ze succes had in de politiek, nam ze midden in een zittingsperiode afscheid van de raad. Ze zag in wat ze echt wilde: schrijven. Na deze ommekeer op haar veertigste, die ze zelf haar wedergeboorte noemde, publiceerde ze zes romans, twee bundels korte verhalen en een paar novellen. Critici noemden haar werk zuiver van toon en prezen haar eenvoudige, trefzekere taalgebruik. Lezers waardeerden haar ook. Bruiloft in Europa, haar derde boek, was de meest gevraagde roman van 1935. De zaak Beukenoot, dat een jaar voor haar dood verscheen, werd niet alleen gekozen tot Boekenweekgeschenk van 1950, maar leidde ook tot een geruchtmakende juridische pennenstrijd.

Wie was Marianne Philips? In deze korte biografie treft de lezer een beeld van de vrouw die ‘keek met de ogen van een superieur rechter. ’

Martje Breedt Bruyn is neerlandicus. Zij publiceerde eerder over literatuur en schreef een biografie van de schrijfster Elisabeth Keesing. Zij is eindredacteur van Vrij Nederland.

ISBN 90-6481-806-1


9 789064 818066


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.