Een ver-Urkte Israëliet

Titel
Een ver-Urkte Israëliet

Jaar
1995

Druk
1995

Overig
1ed 1995

Pagina's
82



Godsdienstoefeningen regelmatig bijwonen en met wie de Kerkeraad geestelijk contact heeft'.24 Deze verklaring is aan de Kropvelds afgegeven. Aangezien men in augustus van een dergelijke betrekking van de familie Kropveld tot de Gereformeerde kerk niets wist, moeten wij aannemen dat het hier gaat om een poging de Kropvelds te behoeden voor deportatie.25 Bijkomend mag nog vermeld worden dat van enig kerkbezoek door de familie op Urk niets bekend is.

Op 19 december 1942 verhuizen de Kropvelds naar een krot in de Korte Keizerstraat. Japien heet weer les. Ze zijn vaak bij Joop en Keetje Stam in de Pieter van der Doesstraat. Soms blijven ze daar meerdere dagen achter elkaar. Joop praat vaak met les over onderduiken. Joop heeft 'contacten' en meerdere mensen vinden door zijn toedoen een onderduikadres. Het is niet precies duidelijk of de Kropvelds verteld hebben van hun 'verklaring'. Keetje wist zich hiervan niets te herinneren.

Vlak nadat ze verhuisd zijn naar de Korte Keizerstraat komt er bezoek van dr. J.H. Becker, hulpprediker voor de zending onder de joden in Amsterdam.26 Hij rapporteert correct alle bezoeken die hij brengt. In zijn verslag over de periode 15 oktober tot 31 december 1942 maakt hij melding van 'bezoeken aan nieuwe adressen':

"Kropveld, Korte Keizerstraat 14. Via het kerkelijk bureau, waar hij zich meldde. Dit gezin (man, vrouw en dochter Lea) hebben een Angehörigkeits-verklaring van de geref. kerk van Urk waar hij koopman was. Ontvangen gaarne bezoek en krijgen om de 14 dagen van mij privé-catechisatie. "

Waarschijnlijk is het zo gelopen dat Kropveld de verklaring - door bemiddeling van Jan Romkes en hulpprediker Zijlstra verkregen -heeft ingeleverd bij het kerkelijk bureau. les zal, nu hij voor ogen zag dat de deportaties dagelijks doorgang vonden, alles wat tot redding kon dienen, hebben aangegrepen in dit stadium. Ook de plannen van zijn zwager Joop om hen te laten onderduiken, passen in dit schema.

In februari 1943 krijgen de Kropvelds nog bezoek van dr. Becker. In zijn rapport schrijft hij over inmiddels 'oude adressen':

"Kropveld. Korte Keizerstraat 14. Een en ander maal bezocht om aan dit gezin onderwijs te geven. Ze zijn nog beginnelingen. Alleen in den avond is er rustig gelegenheid; en door sperrtijd is dat bemoeielijkt".

11

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.