Sneevliet, rebel

Titel
Sneevliet, rebel

Jaar
1971

Druk
1971

Overig
1ed 1971

Pagina's
96Sneevliet, rebel

Dit boek begint in 1953. De muiterij op de Zeven Provinciën brengt Henk Sneevliet, de immer actieve revolutionair met een tot in Rusland en China reikende internationale reputatie, in de cel. De Jordaanopstand tegen de inkortingen op de werkloosheidsuitkeringen leidt ertoe dat Jacques de Kadt en Sal Tas - die het mi zo helemaal anders zien ... - naar België vluchten. Ze maken een ruk-naar-rechts en verlaten de osp.

Sal Santen leert, als partijgenoot en als schoonzoon, de revolutionair Sneevliet kennen. Het tijdperk wordt steeds meer verduisterd door de vele illusies vernietigende terreur van HitIer en Stalin.

Uit de tijd van de Russische revolutie dateert Sneevliets vriendschap met Trotsky. Na diens verbanning uit de SovjetUnie werken beiden nauw samen. De laster der Moskouse processen dreigt hen te isoleren. De Spaanse Burgeroorlog wekt nieuwe verwachtingen van een machtig links front tegen het fascisme.

Maar er ontstaan nieuwe tegenstellingen, over tactische problemen vooral, over de Vierde Internationale.

De breuk tussen Trotsky en Sneevliet brengt Sal Santen buiten de partij. Tijdens de illegaliteit zoekt hij toenadering, maar de nieuwe meningsverschillen na Hitiers inval in de Sovjet-Unie veroorzaken een dramatische botsing.

Nadat Sneevliet ter dood veroordeeld is mag Bep, Sals vrouw, hem in de gevangenis bezoeken. Het afscheid brengt de verzoening waarover Sneevliet in zijn laatste brief schrijft.

Dit boek is een aangrijpende documentaire en autobiografische reportage tegelijk, een nieuw bewijs van de verteltalenten van Sal Santen, wiens Jullie is jodenvolk door Willem van Maanen onder meer 'een absolute must voor alle generaties' is genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.