ERNSTTEUER
Toen ik nog lid was van de vakbondsjeugdgroep, heeft er in de bondskrant een oproep gestaan: wie wil corresponderen met een jong vakbondslid in Duitsland?
Nu heb ik een vriend in Wuppertal. Ernst Teuer heet hij, is twee jaar ouder dan ik, en leider van de plaatselijke jeugdgroep. Dat was hij tenminste.
Want na een scheuring in de Duitse socialistische partij is hij ook meegegaan met de linkervleugel, die de Sozialistische Arbeiterpartei heeft gevormd. Zij hebben kritiek op de spd, omdat deze als een struisvogel zijn kop in het zand steekt voor het gevaar van het opkomend fascisme onder Hitier. Er zijn bijna tien miljoen werklozen, en de demoralisatie neemt toe naarmate de socialistische beweging steeds minder perspectief biedt. Omgekeerd geldt het ook voor de communistische partij. Zij scheldt de socialisten uit voor sociaal-fascisten. En zo zijn de twee vleugels van de arbeidersbeweging verlamd.
Ook in Duitsland hebben de linkse jongeren een sj v (Sozialistischer Jugend Verband) gevormd. En nu komt Ernst Teuer, met de s j v -afdeling van Wuppertal, naar Amsterdam, 's Middag zijn ze, het is de dag voor Kerstmis 1932, met een bus vertrokken, maar 's avonds zijn ze nog steeds niet aangekomen.
Een telefoontje uit 's-Heerenberg verstrekt opheldering. De Nederlandse douane wil ze niet doorlaten, omdat niet iedereen een paspoort bezit, en er onvoldoende waarborgen zijn voor een collectief verblijf in Nederland.
53