land had kunnen blijven om hier de strijd voort te zetten, in plaats van naar Indië af te reizen.
Sneevliet besloot te gaan na een bezoek aan Rosa Luxemburg, die juist haar boek over de accumulatie van het kapitaal had voltooid, en daarin had gewezen op de rol van de koloniën in de ontwikkeling van het kapitalisme.
Het eerste deel van het Sneevliet-archief aangaande zijn werkzaamheden in Nederland was zo uitvoerig, dat het alleen daarom afzonderlijk bewerkt diende te worden, te meer omdat het betrekking had op een afgeronde historische periode.
Het tweede deel betrof het verblijf van Henk Sneevliet in het toenmalige Indië, waar hij had meegewerkt aan de stichting van het Indisch Sociaaldemocratisch Verbond, en waarin hij een uitzonderlijke politieke rol had vervuld die uitmondde in een proces in 1917, waarbij hij werd uitgewezen uit het toenmalige Nederlandsch-Indië.
Ook hier was sprake geweest van een afgesloten historische periode die een afzonderlijke bewerking verdiende. En dit te meer, omdat in Indië een massabeweging was ontstaan, de Sarekat Islam, die het burgerlijk verzet tegen de koloniale onderdrukking van Indonesië vertegenwoordigde. Een aantal leden van het Indisch Sociaaldemocratisch Verbond was er lid van geworden, en had zo de ontwikkeling van een aantal Indonesische vrijheidsstrijders in de richting van het socialisme beïnvloed.
Deze ervaring zou van groot belang zijn voor het
36