De nalatenschap van Henk Sneevliet

Titel
De nalatenschap van Henk Sneevliet

Jaar
1995

Druk
1995

Overig
1ed 1995

Pagina's
82



5• Inventarisatie

Het inventariseren van historische stukken is welhaast even belangrijk als het verwerken ervan. Het Sneevliet-archief behoefde dringend geïnventariseerd te worden, gezien de omvang en de diversiteit aan onderwerpen die het bevatte.

Er was in de eerste plaats een Nederlandse periode tot 1912, de tijd waarin Sneevliet voorzitter van de Vereniging van Spoor- en Tramwegpersoneel was geweest, tot aan zijn vertrek naar het toenmalige Indië. Zijn vertrek naar Indië vond zijn oorzaak in een conflict. Sneevliet had in die tijd steun willen geven aan een internationale staking van spoorweg- en havenarbeiders. In zijn bondsbestuur vond hij geen meerderheid, en de leiding van de Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (SDAP), waarvan hij lid was, wilde hem evenmin steunen.

Achteraf gezien is dit misschien wel het keerpunt geweest in de Nederlandse arbeidersbeweging ten gunste van de reformistische stroming. Vanaf dat ogenblik zocht de arbeidersbeweging contact met de burgerlijke partijen, en liet de strijd van de arbeidersklasse voor wat hij was.

Wie zich in de historische feiten verdiept zal tot de ontdekking komen dat Sneevliet beter in Neder

35

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.