Verwording en ondergang

Titel
Verwording en ondergang

Jaar
1941

Overig
Auteurs: dr. Johannes de Groot en dr. Arie Noordtzij

Pagina's
62



waarschuwen, opdat een ieder zich in acht neme, en die daarom alleen moet wonen (2 Kon. 7 : 4, 15 : 5). Geen wonder, dat die melaatschheid een geweldigen indruk maakt, niet alleen op de priesters, die Uzzia wegjagen, maar ook op den koning zelf, die „haast heeft om naar buiten te komen” (2 Kron. 26 : 20). Voortaan is Uzzia een „geslagene”, buiten tempel en volk gestoo-ten, ook al kan hij zich van uit „het huis der afzondering” met de zaken des lands blijven bemoeien. Elf jaren lang moet zijn zoon Jotam als rijksbestuurder optreden, totdat in 746 Uzzia tot zijn vaderen verzameld wordt (26 : 21 v.v.).

Intusschen grijpt de geestelijk-zedelijke verwording des volks meer om zich heen. Al wordt de tempel en de tempeldienst onderhouden (2 Kon. 15 ; 15), al worden de offers vermeerderd en de feesten met groote plechtigheid gevierd (Jes. 1 : 11 v.), meer dan een „looze muur” is dat alles niet. De dienst des Heeren is verlaagd tot een schild, waarachter het volk zich veilig kan voelen, de Heere zelf tot een baal, die met onverbrekelijke banden aan het volk verbonden is. Maar daarnaast is er in de oogen van het volk ruim plaats voor allerlei Kanaanietische gebruiken „op iederen groenen heuvel en onder iederen groenen boom”, welk

ISRAËLIETISCH ZEGEL UIT DEN KONINGSTIJD.

Bij de opgravingen te Teil el-moetesellim (het oude Megiddo, gelegen aan de vlakte van Jizreël in Noord-Palestina) vonden Duitsche geleerden in 1904 een prachtig oud Israëlietisch zegel van jaspis, waarvan bovenstaande afbeelding den vergrooten afdruk biedt. Dit is het mooiste zegel, ooit in Palestina gevonden; het berust in Konstantinopel. Men ziet een loopenden leeuw, naar Babylonischen trant voorgestcld met open bek en gekromden staart. De Oud-Hcbreeuwsche letters boven den leeuw zijn l-sj-m-c, die er beneden: c-b-d j-r-b-c-m; dat beteekent: (dit is het zegel van) Sjema, den minister van Jerobeam. Met Jerobeam is naar alle waarschijnlijkheid bedoeld Jerobeam II, koning van Israël in de achtste eeuw vóór Christus, tijdgenoot van de profeten Amos (1 : 1; 7 : 10) en Hosea (1 : 1).


39

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.