6o
oog op onze Nederlandse soldaten, die als krijgsgevangenen naar Duitsland werden gevoerd. Hun verblijfplaats was ons echter niet bekend, wij bleven verstoken van elke inlichting daaromtrent en door hun terugkeer in het vaderland — na een verblijf van één maand in Duitsland •—- was deze kwestie voorlopig van de baan.
De afdeling Maastricht van het Nederlandse Rode Kruis bleef echter niet stilzitten en met het oog op de toekomst, die steeds donkerder werd, is er met man en macht gewerkt aan het vullen onzer magazijnen met levensmiddelen. Dit is in de jaren der bezetting aan vele gevangenen ten goede gekomen en door onze afdeling zijn — zowel met als zonder hulp van particulieren — duizendtallen pakketten verzonden.
Het juiste aantal pakketten op te geven is zeer moeilijk, gezien het feit, dat we aldoor min of meer clandestien hebben moeten werken, en dit speciaal wat betreft het aantal pakketten. Uit de aard der zaak was het niet aanbevelenswaardig om nauwkeurig van alles aantekening te houden. Bij alles wat men deed moest men rekening houden met het speurdersoog van de bezetter.
Boezemde het Rode Kruis-uniform enig vertrouwen in, we weten het niet, in ieder geval liet men onze mannen hun gang gaan, zonder al te veel tegenwerpingen te maken.
Aan de Akerstraat te Wijk-Maastricht in de aardewerkfabriek ,,Ceramique” bevond zich de Duitse „Feldpost Dienststelle”. Ze reden daar binnen, mompelden „Rode Kruis” en begaven zich naar het hun bekende lokaal.
Wat er gedaan moest worden, deden ze zelf en of ze daar steeds een toestand schepten van „baas boven baas”, we weten het niet, zij namen Duitse dienstzakken, vulden deze met pakketten, die alle voorzien waren van adres, bonden de zakken dicht en voorzagen ze van een Duits postlabel, waarop werd vermeld: „Postamt Berlin. Königliche Schwedische Gesandtschaft, Rauchstrasse, Berlin”.
Deze postzakken gingen dan met „Urlaub-treinen” naar Aken, alwaar de sortering plaats vond, voor verzending in diverse richtingen in Duitsland. Voormeld gezantschap te Berlijn zorgde voor de doorzending maar de. politieke gevangenen.
Op deze wijze werden duizenden pakketten verzonden, maar of deze alle de goede bestemming bereikt hebben, kunnen wij enkel en alleen nagaan aan de hand van de bij ons aanwezige antwoordkaarten, die in elk pakje ingesloten waren.
Het totaal aantal pakketten door ons verzonden aan politieke gevangenen bedraagt naar schatting ± 7000, doch een antwoordkaart van ontvangst bereikte ons van de navolgende pakketten:
Nederlandse politieke gevangenen in diverse kampen in
Duitsland ......................................................................................956
Nederlandse politieke gevangenen in div. kampen in Frankrijk 563 Nederlandse politieke gevangenen in diverse kampen in Fran-
rijk België, Duitsland.......•...................................3x4
Nederlandse politieke gevangenen in Düren (Duitsland) .... 155
Nederlandse politieke gevangenen in Nederland........................78
Eveneens werden door onze afdeling pakketten — inhoudende 12 dub-