Pakkettenrapport Rode Kruis

Titel
Pakkettenrapport Rode Kruis

Jaar
1947

Druk
1947

Overig
Uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis, 1ed

Pagina's
172



Bijlage 6.

59

Afdeling Delfzijl van het N.R.K.

In antwoord op Uw schrijven van 25 April j.1. betreffende het zenden van pakjes aan politieke gevangenen, deel ik U mede, dat vanuit Delfzijl meerdere pakketten werden gezonden naar Borkum door particulieren, gesteund door de ondergrondse beweging. Ook de voor overbrenging bestemde gevangenen of dwangarbeiders in het kamp te Farmsum werden op deze manier gesteund. Cijfers en resultaten kan ik tot mijn spijt niet meedelen. Het Rode Kruis stond ook buiten deze actie.

Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Delfzijl (w.g.) J. MANDEMA.

Bijlage 7.

Afdeling Huissen van het N.R.K.

Hüissen, 10 Mei 1946.

In verband met Uw schrijven No. 5297, dd. 25 April 1946 betreffende: Pakketten aan ex-politieke gevangenen, kunnen wij U het volgende mededelen:

Tijdens de bezetting was onze afdeling van het Nederlandse Rode Kruis nog niet opgericht, zodat deze actie door onze afdeling niet is gevoerd.

Echter is wel door een kleine groep personen, mensen van het ondergronds verzet, actie gevoerd, waarbij levensmiddelen en onmisbare gebruiksartikelen werden ingezameld, die in de vorm van pakketten aan de gevangenen in Duitsland werden doorgezonden.

Tot deze groep personen behoorden ook enkele leden van het tegenwoordige bestuur der afdeling Huissen van het Nederlandse Rode Kruis.

Naar wij tot nu toe mochten vernemen zijn alle door ons verzonden pakketten in handen gekomen van de geadresseerden.

Voor het bestuur van de afdeling Huissen van het N.R.K.

(w.g.) J. A. v. MIERLO.

Bijlage 8.

Afdeling Maastricht van het N.R.K.

Maastricht, 19 April 1946.

VERSLAG over het verzenden van pakketten in het tijdvak September ’40—September ’44 aan landgenoten, die als politieke gevangenen verbleven in concentratiekampen in Duitsland (o.a. Bergen-Belsen, Dachau, Weimar, Neuengamme, Oranienburg, Sachsen-hausen enz.) en in Frankrijk (o.a. Camp de Rivesaltes, Camp de Noe, Camp de Vernet, Camp de Recebedou, Camp de Gurs, Camp de Milles, enz.) alsmede het verzorgen van voedselpakketten aan Nederl. politieke gevangenen in Nederland.

Bij het uitbreken van de oorlog op 10 Mei 1940 werden terstond maatregelen getroffen in verband met het eventueel zenden van levensmiddelenpakketten, welk vraagstuk direct urgent was met het

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.