mogelijkheid ter beschikking gesteld van de diaconieën te den Haag en Wassenaar, terwijl het restant van de geneesmiddelen en vitaminen ter beschikking is gesteld van Uw Hoofdbestuur.
De Kapitein ter Zee b.d. (w.g.) L. F. KLAASSEN, Wassenaar, Araweg 14.
AAN /
Het Hoofdbestuur van het Ned. Rode Kruis te
’s-Gravenhage.
Bijlage 2.
Afd. IV A van het Informatiebureau van het N.R.K.
RAPPORT inzake de materiële verzorging van de krijgsgevangen officieren van Land- en Zeemacht gedurende de j aren 1940-1945.
In de maand Juli van het jaar 1940 werden ongeveer 75 officieren van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger, van het Koninklijk Nederlandse Leger, van de Koninklijke Marine en enkele cadetten in krijgsgevangenschap naar Duitsland weggevoerd.
Bedoelde officieren hadden geweigerd een verklaring te ondertekenen, waarbij zij zich moesten verplichten geen enkele actie tegen de Duitse weermacht te zullen ondernemen.
Het Rode Kruis nam onmiddellijk maatregelen teneinde deze krijg-gevangenen van het nodige te voorzien voor wat betreft kleding en voeding.
De familieleden werden in de gelegenheid gesteld portvrij via het Rode Kruis pakketten tot een gewicht van 2 kg en in onbeperkt aantal aan de krijgsgevangenen te zenden.
Bedoelde pakketten waren te beschouwen als z.g. privé-pakketten.
In overleg met het Rijksbureau voor voedselvoorziening in oorlogstijd werd overgegaan tot het samenstellen van een eenheidspakket.
Door de grote medewerking van de heren Mr. Th. Bautz en Mr. J. Alberda kwam men tot een eenheidspakket van de volgende waarde -volle inhoud:
2 pak Sanovite.
1 pak cacaoline.
1 ontbijtkoek.
1 stuk zeep.
1 blik leverpastei.
10 repen chocolade.
2 ons smeerkaas.
yz pond rozijnen.
1 pond boter in blik.
1 blik stroop.
10 sigaren en 60 sigaretten, of y2 pond tabak.
De toezending geschiedde regelmatig twee keer per maand.