52
Bijlage i.
L. F. Klaassen (adviserend lid van het Hoofdbestuur van het
N.R.K.).
’s-Gravenhage, 14 November 1944.
Onderwerp: Verslag betreffende verleende hulp aan krijgsgevangenen en burger gevangenen gedurende de periode Juni 1942—September 1944.
Als adviserend lid van het Hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis, inzake de Nederlandse krijgsgevangenen, heb ik de eer om Uw Hoofdbestuur het navolgende te rapporteren omtrent mijn werkzaamheden ten behoeve van de krijg gevangenen en burgergevangenen gedurende de periode Juni 1942—September 1944.
De verleende hulp heeft hoofdzakelijk bestaan in het verzenden van levensmiddelenpakketten en wel speciaal in die gevallen, waarin de familiebetrekkingen weinig of geen steun konden verlenen.
Werden in de aanvang uitsluitend pakketten verzonden aan de Nederlandse krijg gevangenen, later werd zulks uitgebreid met buitenlandse krijgsgevangenen, voornamelijk Polen, Serven, Fransen, Belgen. De zendingen aan laatstgenoemden hadden plaats op grond van verzoeken om steunverlening, welke gericht waren aan het Ned. Rode Kruis, welke verzoeken aan mij ter behandeling werden toegezonden.
Ook werd in 1942 een aanvang gemaakt met het zenden van levensmiddelen aan burgergevangenen en geïnterneerden, zowel in Nederland als in Duitsland. Vele verzoeken, gericht aan het Nederl. Rode Kruis, om pakketten levensmiddelen te willen doen toekomen aan hun familieleden, die zich bevonden in concentratiekampen, zijn door mij behandeld. In deze gevallen werd voor periodieke toezending van pakketten zorg gedragen.
Verder zijn vele pakketten met geneesmiddelen en vitaminen toegezonden aan de lazaretten te Neu-Brandenburg en Tittmoning.
Verzonden werden aan: Nederl. Krijgsgev....... 6141 pakketten
Buitenl. „ ............283
Burgergev. en Geïntern. . 1829
Totaal 8253 pakketten
Ik mag niet nalaten te vermelden, dat ik bij mijn werk veel steun heb mogen ondervinden van vele fabrikanten en particulieren, terwijl de heren J. de Heer te Rotterdam en J. N. C. Portielje te Bussum, tijdens de laatste verzendperiode een werkzaam aandeel hebben gehad in het verzamelen van levensmiddelen en vitaminen. De verzorging van de pakketten is geschied door personeel van de afd. D van het Departement van Defensie, waarbij de schrijver 2e klasse P. W. de Hertogh speciaal op de voorgrond is getreden.
Het restant der levensmiddelen is na beëindiging van de verzend-