Pakkettenrapport Rode Kruis

Titel
Pakkettenrapport Rode Kruis

Jaar
1947

Druk
1947

Overig
Uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis, 1ed

Pagina's
172



14

leden en bekenden door te zenden. Bovendien zijn door het N.R.K. een aantal proef-pakketten verzonden, die door de Duitse instanties werden geretourneerd. Hierop werd het zenden van pakketten geheel gestaakt.

Particuliere acties, zoals die van mevrouw de Bussy, Ds. Hylkema en het Interkerkelijk Overleg werden geholpen door het verstrekken van adressen.

Bijlage 8. Op eigen initiatief wist ook hier de afdeling Maastricht van het N.R.K.

aan politieke gevangenen een groot aantal pakketten te doen toekomen : Van December 1940 tot Augustus 1944 werden aan de concentratiekampen 7654 pakketten verzonden.

Opmerkelijk is de wijze, waarop men in Maastricht dit resultaat wist te bereiken. Na tijdig voor een flinke voorraad levensmiddelen te hebben gezorgd — die gedurig bijgevuld werd — werd op de volgende „brutale” wijze tegenover de Duitsers opgetreden:

„Aan de Akerstraat te Wijk-Maastricht in de aardewerkfabriek „ „Céramique” bevond zich de Duitse „Feldpost Dienststelle”. Ze „(de R. Kr.mannen — Rapp.) reden daar binnen, mompelden „Rode „Kruis” en begaven zich naar het hun bekende lokaal.

„Wat er gedaan moest worden, deden ze zelf en of ze daar steeds „een toestand schiepen van „baas boven baas”, we weten het niet, „zij namen Duitse dienstzakken, vulden deze met pakketten, die alle „voorzien waren van adres, bonden de zakken dicht en voorzagen „ze van een Duitse postlabel, waarop werd vermeld: „Postamt „Berlin, Königlich Schwedische Gesandtschaft, Rauchstrasse, „Berlin”.

„Deze postzakken gingen met ,,Urlaub”treinen naar Aken, alwaar „de sortering plaats vond voor verzending in diverse richtingen in „Duitsland. Voormeld gezantschap te Berlijn zorgde voor door-„zending naar de politieke gevangenen.”

Hoofdstuk 2-b. Het Internationale Comité van het Rode Kruis, (C.I.C.R.) te Genève kon aan krijgsgevangenen van alle nationaliteiten, inclusief Nederlanders, regelmatig pakketten toezenden ingevolge de Conventie van Genève. Aan deze categorie gevangenen zijn van 12-11-43 tot 8-5-45 33.000.000 pakketten (400.000 ton) verzonden.

In het najaar 1943 konden de eerste 60 pakketten aan burgergevan-genen verzonden worden. Het betrof hier 60 Nederlandse politieke gevangenen, waarvan de adressen door mevrouw Ross—Regeur waren verzameld en die op clandestiene wijze naar Genève waren gebracht.

Bijlage 10. Mevrouw Ross-Regeur heeft het aantal adressen van Nederlanders later belangrijk kunnen uitbreiden, n.1. tot een totaal van

Volgens het C.I.C.R. werd in het begin 1945 toegestaan om de concentratiekampen op dezelfde wijze te ravitailleren als de krijgsgevangenkampen. Er werden van 12.11.43 tot 8.5.45 751.000 pakketten (2.600 ton) verzonden naar concentratiekampen ten behoeve van gevangenen van alle nationaliteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.