Rosj Hasjanah en Jom Kippoer

Titel
Rosj Hasjanah en Jom Kippoer

Jaar
1940

Overig
Auteurs: Sieg Gitter en Leah Gitter-Neubauer

Pagina's
84



Het Machzor van Jom Kippoer

Het Machzor van Jom Kippoer is een sprekend bewijs voor de scheppende kracht van ons volk. Een scheppende kracht, die zich richt op het hoogste, waar het in het leven van ieder mens om gaat: om God. Wanneer men de geschiedenis van dit Machzor feit voor feit nagaat, ziet men, dat deze feiten afzonderlijk zich nauwelijks onderscheiden van de geschiedenis van andere delen onzer liturgie. Een dichter maakte een Pijoet, bestemd voor een bepaald deel van de dienst. Elders maakte een tweede een ander gebed. Zo ontstonden langzamerhand verzamelingen van Pijoetiem. Later werd uit deze verzamelingen door verscheidene leiders van belangrijke gemeenten der diaspora een keus gedaan, terwijl in deze verschillende gemeenten melodieën werden gevonden. Zo werd de Jom Kippoer-liturgie een geheel, zonder dat de dichters, samenstellers of Chazzaniem van te voren zich van het uiteindelijk resultaat bewust geweest waren. Iedereen droeg het zijne aan en wat is het resultaat? Eén grootse schepping, voortgekomen uit datgene, wat in de besten van ons volk altijd geleefd heeft; Het streven naar het uitgangspunt van alles, de Tesjoewah in de meest letterlijke zin van het woord: terugkeer tot God. Tesjoewah betekent de worsteling, om zichzelf en de mensheid te voeren opwaarts tot de achtergrond en het uitgangspunt van alles — tot God.

Zo is in de Jom Kippoer-liturgie neergelegd het Joodse streven naar Tesjoewah en wanneer wij telken jare deze liturgie meebeleven, worden wij in staat gesteld, door middel van de woorden en de melodieën van onze voorouders op te stijgen tot God. Want uit de grote verscheidenheid van de Pijoetiem klinkt tenslotte steeds één gedachte: de eenheid van God, de Jichoed Hasjem.

m m

Het eerste gebed van de Jom Kippoer-avonddienst, het bekende Kol Nidrej, schijnt toch wel zeer buiten de hoofdgedachte te vallen. De verklaring, dat alle in het komende jaar af te leggen geloften reeds van te voren als niet afgelegd worden beschouwd, heeft op zichzelf weinig te maken met de hoofdgedachte van Jom Kippoer. Maar zozeer drukt deze hoofdgedachte zijn stempel op de gehele liturgie, dat de woorden en melodie van Kol Nidrej de sfeer van Jom Kippoer met zich meebrengen.

Na het eigenlijke avondgebed komen dan de Tefilloth, die voorbereiden op het hoofdmotief van de dag. Allereerst enige

56
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.