De verdwijning van Anneke Beekman en Rebecca Meljado, Witboek

Titel
De verdwijning van Anneke Beekman en Rebecca Meljado, Witboek

Jaar
1954

Overig
Uitgegeven door Het Nederlands-Israelietisch Kerkgenootschap en Het Portugees-Israelietisch Kerkgenootschap

Pagina's
116



ANNA HENRIETTE BEEKMAN werd op 21 November 1940 te Amsterdam geboren.

Haar ouders waren Elias Beekman, geboren 7 Juni 1914 en Sara (Selma) Fonteijn, geboren 17 Mei 1911.

Elias Beekman, vertegenwoordiger van een textielfirma te Amsterdam, genoot ten huize van zijn ouders een orthodox Joodse opvoeding.

Zijn vader, een in Joodse kringen alom zeer gewaardeerde persoonlijkheid, was employé in dienst van de Ned. Israelietische Hoofdsynagoge te Amsterdam.

Het echtpaar Beekman, welks huwelijk op 8 Juni 1939 Joods ingezegend werd, voerde een rituele huishouding en kwam in ieder opzicht zijn Joods religieuze plichten na. Op 20 Juni 1943 werden de Heer en Mevrouw Beekman bij de razzia in Amsterdam-Zuid gepakt en naar Westerbork gestuurd. Op 6 Juli 1943 werden zij naar Sobibor op transport gesteld, alwaar zij op 9 Juli 1943 werden vergast.

Kort voor deze razzia, te weten op 26 Mei 1943 was het gelukt een onderduikadres voor het dochtertje Anneke te vinden. Dit gebeurde door de toenmalige mejuffrouw van Dam, die in Hilversum aan de Torenlaan woonde en een voorname plaats in de illegaliteit innam.

De gelegenheid Anneke onder te brengen bood zich heel toevallig, toen voor een kind van de Hilversumse rabbijn Dasberg een ander onderduikadres was gevonden, zodat Anneke onmiddellijk kon worden ondergebracht.

Via een contactadres van mej. van Dam kwam het kind uiteindelijk bij de dames van Moorst, toen wonende Joh. Geradtsweg 152 te Hilversum.

De ouders van Anneke Beekman hadden tegen deze plaatsing in een katholieke omgeving geen bezwaar. Het ging hier om het lijfsbehoud van hun kind. Verder was het in de toen heersende omstandigheden voor Joden die zelf onderdoken of die hun kinderen lieten onderduiken onmogelijk de onderduikadressen te selecteren. Toch hebben de ouders rabbijn Dasberg en zijn vrouw zomede de broer en de schoonzuster van de heer Beekman, de heer Emanuel Beekman en Elisabeth Fortuin, laten beloven, dat indien de ouders de oorlog niet zouden overleven deze personen alles zouden doen om het kind een Joods godsdienstige opvoeding te geven.

6

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.