De verdwijning van Anneke Beekman en Rebecca Meljado, Witboek

Titel
De verdwijning van Anneke Beekman en Rebecca Meljado, Witboek

Jaar
1954

Overig
Uitgegeven door Het Nederlands-Israelietisch Kerkgenootschap en Het Portugees-Israelietisch Kerkgenootschap

Pagina's
116



der jarige Anna Henriette Beekman aan het over haar gestelde gezag; de drie dames van Mooist zijn op 12 Maart 1949 in arrest gesteld, werden echter bij beschikking van het Gerechtshof te Amsterdam dd. 30 Maart 1949 weer in vrijheid gesteld.

Het verzoek tot opsporing van het kind bleef van kracht maar had geen resultaat.

Opheffing O.P.K.

Na de opheffing van O.P.K. bij de Wet van 12 Augustus 1949 en de toevertrouwing van alle oorlogspleegkinderen, die nog onder de hoede van O.P.K. stonden, waaronder dus ook Anneke Beekman, aan de Voogdijraad te Amsterdam, wendde de advocaat van mej. v. Moorst zich tot de Voogdijraad met verzoek te bevorderen dat deze ex-pleeg-moeder bij de hernieuwde behandeling der zaak voor de Rechtbank zou worden gehoord.

Hierop volgden enige gesprekken van de Secretaris van de Voogdijraad met mej. v. Moorst, waarbij aan mej. v. Moorst werd medegedeeld, dat de Voogdijraad bereid zou zijn de zaak opnieuw te laten onderzoeken onder voorwaarde dat de Voogdijraad op de hoogte zou worden gebracht van de verblijfplaats van het kind en dat het kind hangende het onderzoek in een neutraal kinderhuis zou worden geplaatst.

Mej. v. Moorst deed het voorkomen alsof zij hiertoe bereid zou zijn maar wenste de zaak eerst te bespreken met haar zusters.

Op haar vraag of enige zekerheid kon worden gegeven omtrent het verkrijgen van de voogdij werd haar geantwoord, dat dit niet mogelijk was, daar de Voogdijraad deze zaak geheel opnieuw zou moeten bezien en dus niet op een beslissing kon vooruitlopen.

Zij beloofde de Voogdijraad per omgaande haar beslissing te zullen geven; het duurde echter drie weken voor zij hierop terugkwam en toen trok zij haar „halve toezeggingen" weer in. Het plan het kind tijdelijk in een kinderhuis onder te brengen wees zij af omdat „het kind dit niet zou kunnen verwerken" hetgeen ook de mening zou zijn van de dokter die het kind regelmatig in behandeling heeft gehad en wie zij hieromtrent zou hebben geraadpleegd en zij stelde voor een advertentie te plaatsen van de volgende inhoud:

„de dames v. Moorst verzoeken ten behoeve van de

29

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.