271
Bah! Hoe had hij toch kunnen denken dat die zachtaardige, goede Greet gek-jaloersch kon worden op Corry! Hoe had hij toch zoo mal kunnen veronderstellen dat zij van Corry hield! Wat zij ten goede voor hem praatte wierd een raggeling. Integendeel, zij maakte een meikever van hem, een vuilen zwerver, een schooier. Instinctief besefte hij nu, dat Greet Corry's afschuw voor hem in de hand werkte en dat zij met haar lieve bijtertjes niets dan booze verachting brouwde. Want ieder en dag lokte zij hem al lichtzinniger met haar schijn-beschroomde oogen, zoo uitdagend en verleidelijk soms, dat het zelfs Ant in onrust bracht.
— Heutepeteutelig weertje allen dag, hè Karei?... vroeg Greet, een beetje klam-sarrend.
— En-óf... de netuur is an 't slijte!... snauwde driftig en overgevoelig Karei naar de meid toe.
O, dat herzinnende, zacht-en-fijn-aanhalige en toch koel-veilige van de verliefde deern! Hij haatte Greet nu om haar slinksche en zacht-grievende buien, en om haar tragisch-uitgebuit lotgeval. Heel haar ouden toover verloor ze voor hem... Greet zuchtte en schokschouderde, en zij keek beschroomder en kiescher dan ooit naar Burk om.
Mooie Karei gromde in zichzelf: die deern-zwendelaarster moet ik nog eens voor den beitel nemen. Hij zou haar wegjagen, als het moest. Hij hiette een dolle stier, maar hij zou het worden op die manier. Voor die jaloersche odeurwolk zou hij uit de tanden spreken.
Ook in het volkslogementje sprak Karei Burk bijna met niemand. Frans Poort die dagelijks de Har en de Kaai afzwierf om werk, maar niets kreeg, al had hij een groene kaart bemachtigd, bleef hem schuw uit den weg. Hij voelde hoe scherp en bezwaard Burk stond tegenover alles. Hij zou de horzelen niet tergen.
Dagen achtereen slenterde Karei van de woelige Lindengracht naar de Dwarsstraat. Maar Corry Scheendert was niet meer in de buurt te zien. Het begon griezelig-rauw in Karei te bruisen. Al feller vernederingen het de meid hem
Raggelin״: mislukking. — Meikever: losbol-boef. — H.A.R : HavenArbeiders-Reserve. —