hoogere geestesleven en de nauwe betrekking tusschen den Algeest en den menschengeest inniger gevoelden. Het is, alsof verspreide vonken door hooger begaafden tot één vlam vereenigd werden. Het Jodendom is uit zulke vonken van goddelijke aanschouwing ontstaan en heeft het geschouwde tot één geheel verbonden ').
Het reform-Jodendom geeft geen antwoord op de vraag, hoe de aanraking tusschen den goddelijken en den menschelijken geest plaats vindt of vond; men kan de Openbaring erkennen of loochenen, zoo meent het, maar haar te verklaren, is onmogelijk; iedere verklaring ontaardt in mystiek of fantasie of heft het begrip Openbaring op. Doch zoowel de naief-geloovige als de rationalist moeten toestemmen, dat in het Joodsche volk krachten gewerkt hebben, die in dezen graad bij geen ander volk zijn waar te nemen. De geschiedenis verheft Israël tot het volk der Openbaring 2).
Het is duidelijk dat volgens deze opvatting de bijbelverhalen in een geheel ander licht verschijnen dan volgens de orthodoxe. Schepping, zondvloed, aartsvaders-geschiedenis, Egyptische slavernij, uittocht uit Egypte, Wetgeving, vestiging in Kenaan zijn voor de reform hetzij mythische vertellingen, hetzij politieke gebeurtenissen, door de bijbelschrijvers in een waas van religie gehuld en geenszins historische feiten, waardoor God Israël voorbereidde tot het ontvangen der Thora. De inbezitneming van Kenaan b.v. is voor de reform een staatkundige gebeurtenis, die, achteraf beschouwd, eigenlijk Israël moest belemmeren in de vervulling zijner taak: de verbreiding der zedelijkheidsbegrippen over de gansche wereld.
5. Geschreven wet, profetie, mondelinge traditie. Wij zijn genaderd tot het cardinale verschilpunt. Thora, Openbaring Gods aan Israël, bevattende de levensleer, die God Zijn volk voorschreef; Profeten, door
Jüd. Zeitschr. f. W. u. L. II 191.
3) Vg. A, Geiger Leben enz, 253.
27