83
Ook in Hongarjje leefden de Joden in vrede te midden der overige bewoners. De Hongaren waren dapper en vrijheid-lievend en lieten de Joden vrjj hun godsdienst waarnemen. Later evenwel braken ontzettende rampen over hen los, die eindigden met hun verbanning uit het land (1526).
Treurig was de toestand der Joden in het Byzantijnsche rijk met de hoofdstad Konstantinopel. In dit land, gedurende de Middeleeuwen een machtig bolwerk der Katholieke kerk, hadden de Joden niet de minste rechten. Telkens wilde men hen tot het Christendom overhalen en daar zij aan den godsdienst der vaderen trouw bleven, stelden zij zich onophoudelijk aan martelingen en vervolgingen bloot.
Azië en Afrika. Palestina, het oude Joodsche land, telde destijds slechts weinig Joden. De Katholieke kerk, die hier na den eersten kruistocht den scepter zwaaide, bood den Joden geen geschikte gelegenheid, om zich te ontwikkelen. Gunstiger was hun toestand in het oude Babylonië, dat onder Mohammedaansch bestuur stond. In Bagdad en Hamadan waren talrijke Joodsche gemeenten gevestigd. Zelfs werden door den Khalif weder de waardigheden van exilarch en Gaon ingesteld. Ook in Egypte woonden vele Joden, hun opperhoofd droeg den titel van vorst.
XLI. Maimonides (1135—1204).Op het Pyreneesche schiereiland, waar in de Middeleeuwen zoovele groote leeraren Israels geleefd en gearbeid hebben, werd ook de man geboren, die door zijn machtige kennis en belangrijke werken in de Joodsche geschiedenis een geheel eenige plaats inneemt. Deze groote zoon Israels, evenzeer uitmuntend in geleerdheid als in deugd en rechtschapenheid, draagt den naam van Mozes ben Maimon (Rambam) of Mai-monides, d.w.z. zoon van Maimon en zag te Cordova het