66
goede raadgevingen van dienst was geweest. De koning gaf hieraan gevolg en stelde Ibn Nagdela tot staatsminister aan. In dit ambt verwierf Samuel zich weldra de gunst van zijn meester en ook door de gansche bevolking werd hg om zgn deugd en wijsheid hoog geëerd. Een Mohammedaansch schrijver getuigt van hem: ״Hij was geduldig in tegenspoed, voorkomend jegens alle menschen en zgn tegenstanders wist hij door zachtheid in vrienden te veranderen; hg sprak weinig, maar dacht des te meer en bij al zijn zachtaardigheid was hg standvas-tig van karakter”. Dertig jaren lang nam hg zijn hoog ambt waar.
Samuel Ibn Nagdela werd door zijn vorst ook tot opperhoofd (נגיד) der Spaansche Joden aangesteld. Hg stichtte een school
•T
in zgn woonplaats Granada en hield er voorlezingen over den Talmud. Ook maakte hij zich beroemd als schrgver van Talmudische en taalkundige werken. Behoeftige studenten werden rijkelijk door hem ondersteund en met de geleerden van zgn tgd, als R. Hai, stond hij in vriendschappelijke briefwisseling. Met den grooten taalkundige Jona Ibn Ganach stond hij evenwel op gespannen voet. Deze had in zgn werken aanmerkingen gemaakt tegen Juda Chajug 1). den voormaligen taalleeraar zoowel van Ibn Nagdela als van Ibn Ganach. Dit kon Samuel niet dulden en zoo ontstond er tusschen beide voortreffelijke mannen een verwijdering. Overigens was hij voor de geleerden van dien tgd een machtig beschermer. Zijn dood werd door het gansche volk betreurd en een latere dichter, Mozes Ibn Ezra, zong van hem: ״God schonk hem een verheven geest en een vroom gemoed; hij beminde de wetenschap en haar beoefenaren en vereerde den godsdienst en zgn leeraren”.
Samuel Ibn Nagdela werd als minister en ook als opper-
נ) Juda Chajug, leerling van Menachem, was de eerste taalleeraar, die aaa-wees, dat de Hebreeuwsche taal uit stammen van drie letters is opgebouwd.