92
R. Aser ben Jechlël. (1250—1327). Ben Adreth werd tot zijn strjjd tegen de wetenschappelijke partij krachtig aan-gespoord door een Duitsch Talmudist, R. Aser ben Jechiël (Rosj), die zich tengevolge van den treurigen toestand der Duitsche Joden in Spanje kwam vestigen. R. Aser, een innig vroom man en uitstekend beoefenaar van den Talmud, was een verklaard vijand der wetenschap; de studie en vervulling der godsdienstwet moest volgens hem het eenige levensdoel zijn van den waren Jood; hij stelde zich dus tot taak, liefde voor den Talmud bij de Spaansche Joden aan te wakkeren en zoo allengskens den hatelgken partijstrijd te doen eindigen. In de gemeente Toledo, die toen 72000 zielen telde en waar hjj door toedoen van Ben Adreth tot rabbijn benoemd was, werkte hij ijverig tot bereiking van dit doel. Evenals Alfassi vervaar-digde hij een uittreksel van den Talmud, waarin hij ook in het kort de verklaringen en beslissingen der Tosafisten teruggaf.
R. Jacob Asjerle. (1283—1340). Met denzelfden jjver als R. Aser werkten ook zjjn zonen in het belang van het Jodendom. Van hen heeft zich het meest beroemd gemaakt R. Jacob Asjeri. Deze vervaardigde een groot godsdienst-wetboek in vier deelen en noemde het ארב((ה טורים (Vier
rijen). Het verschilt met het wetboek van Maimonides daarin, dat in het laatstgenoemde werk alleen de Talmudische wetten voorkomen, terwijl Asjeri ook de bepalingen en instellingen der latere geleerden mededeelt. Ook behandelt Asjeri slechts die wetten, die nog in de landen der ballingschap nagekomen moeten worden. R. Jacobs wetboek verkreeg grooten invloed in het Jodendom en geldt nog heden als richtsnoer voor het Joodsche godsdienstleven.