90
heb ze altijd in huis. Daar frisch je van op. Maar als ze dat in Amerika ook met de Hollandsche haring doen, dan zal er menigeen eerder zieker van worden dan beter.”
Het ontbijt was rustig afgeloopen; de schipper ging naar boven. Piet ging het kajuitje schoonmaken en voor de lampen en lantarens zorgen.
Herman, te moe om op te staan, met de gedachte aan de harde zitbank boven en de koude bries, die nog altijd waaide, bleef te kooi liggen. Piet hielp hem aan een zak met waschgoed, die hij als steunkussen nam. En zoo rechtopzittend, nam hij uit zijn koffertje een boek, dat zijn Vlaardingschen protector hem had geschonken en dat over de haringvisscherij handelde. En hij las tot den namiddag het geheele hoek door.
Eenige wetenswaardigheden over den haring.
Onze ligging aan zee en onze havens, ten allen tijde voor visschersschepen toegankelijk, deed spoedig de visschvangst een bron van inkomsten voor het Nederlandsche volk worden. In 1163 moet reeds de eerste Hollandsche haring gegeten zijn. In 1326 verleende Waldemar, koning van Denemarken aan die van Harderwijk een privilegie voor de haringvangst in Scania (Schoonen.)2) In 1368 werd door koning Albrecht van Zweden aan die van Amsterdam, Enk-huizen en Wieringen een dergelijk privilege verleend.
1) Met kleine afwijkingen overgenomen uit het uitnemende „Overzicht der geschiedenis van de Nederl. Zeevisseheryen”, door Mr. A. Beaujon, buitengewoon hoogleeraar aan de Universiteit te Amsterdam, Leiden. E. J. Brill, 1885.
2) Semeijns — Corte beschrijvinghe over de haringvisscherye in Hollandt.