In Depot

Titel
In Depot

Jaar
1964

Druk
1964

Overig
1ed 1964

Pagina's
303



genoeg en hield het op de gratis leverantie. De commandant heeft het aanbod van de leverantie aanvaard. Pecunia non olet! Met het transport van gisteren zijn patienten uit de diphterie- en de roodvonkbarak meegezonden; ook een tuberculose-lijder, die transportfähig werd geacht. Een tafelgenoot bij het foliënplukken heeft een buitenlandse relatie-stempel gekregen. Kosteloos. Destijds was hem de 120.000-stempel geweigerd, ofschoon hij daarvoor vierendertigduizend gulden in diamant had gestort ten kantore van J. Ros in Amsterdam; het geld heeft hij - natuurlijk -niet teruggekregen. De telefoondraad suist weer: Zelle ! Zelle ! Zelle î Overal waar men in het kamp de voet zet spreken de bewoners over Zelle. Dinsdag a.s. wordt weer een transport daarheen verwacht, naar men goede reden heeft te geloven, mede van de bezitters van 120.000-stempels.

Die komen eindelijk aan de beurt. Er zijn daarvan drie soorten: de relatie-, de accumulatie- en de prestatie-stempels. De relatie-stempels zijn uitgereikt aan hen, die beschikken over goede buitenlandse handelsrelaties, waarvan de Duitsers nog op een of andere wijze hopen te profiteren als zij de oorlog winnen, als; de accumulatiestempels aan hen, die daarvoor met zwart geld of geld van anderen betaald hebben; de prestatie-stempels aan hen, die op een of ander gebied hebben uitgeblonken en deswege de bewondering van de heren nazi’s hebben gaande gemaakt, of ook wel hun practische zin hebben aangesproken - zo wat bijv. betreft de experts in de diamantindustrie - en hen bewogen hebben, hen tegen transport naar Polen te beschermen. Er heerst zenuwachtigheid in de gelederen der houders van de 120.000-stempels. niemand van hen weet, welke categorie er deze keer aan de beurt is.

Zelle! Zelle! Zelle! suist het door het kamp. Met het transport van dinsdag jl. vijftig kinderen uit de strafbarak meegegaan.

donderdag 27 januari Vanmorgen hebben mannen en vrouwen, naar het uiterlijk heren en dames, een aardappelwagen, die voor de Centrale Keuken stilhield, geplunderd. Zij hebben vrijmoedig de hand gestoken in de zakken, die op de wagen stonden opgesteld, klaar om te worden gelost, en aardappels overgeheveld in hun zakken of in tassen, die zij bij zich hadden. Geen schijn of schaduw van gêne. Velen, vroeger goed-gesitueerden, gaan altijd gewapend met een tas, actentas of hengseltas, er op uit, in de hoop onderweg iets te vangen, aardappelen of wortelen. Sommigen met een vaatje, voor het verzamelen van losse stukken steenkool. De hele kampbevolking is uit op kleine roof.

Menigeen meldt zich aan de keukenramen en krijgt daar gauw-gauw een paar wortels, een paar aardappelen toegestopt van de aardappelschillers met daarbij het vermaan: ‘Gauw weg, want Van Dam ligt altijd op de loer: en dan gaan we naar de 51. Gauw weg! Het is gevaarlijk!’ In de loop


261

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.