In Depot

Titel
In Depot

Jaar
1964

Druk
1964

Overig
1ed 1964

Pagina's
303



Philip Mechanicus, geboren op 17 april 1889 in Amsterdam, had na zijn lagere school een bescheiden baantje bij de expeditie, vervolgens bij de administratie van het dagblad Het Volk. Hij wist zich echter door eigen studie te ontwikkelen, werd ‘ontdekt’ en kwam daardoor, op zijn zeventiende jaar reeds, in de journalistiek. Na zijn militaire dienst werkte hij jarenlang in de Oost, in Medan bij de Sumatra Post, later in Semarang bij De Locomotief. In 1919 keerde hij naar Nederland terug en kreeg in augustus 1920 een plaats in de redactie buitenland van het Algemeen Handelsblad. Vooral zijn reisreportages voor deze krant geschreven, trokken de aandacht; die over de Sovjet-Unie (1929-1934) werden gebundeld uitgegeven (Van Sikkel en Hamer), evenals die over Palestina (1933: Een Volk bouwt zun Huis).

Onmiddellijk na de bezetting kreeg hij te verstaan, dat zijn aanwezigheid op de krant door de Duitsers niet geduld werd. Hij bleef thuis nog een tijd lang medewerker, onder meer met korte schetsen onder de schuilnaam Père Celjénets, totdat zijn directie hem in een zakelijk schrijven ontsloeg. Op 27 september 1942 werd hij, zonder ster op het achterbalcon van een tram staande, waarschijnlijk door een medepassagier verraden en door een agent gearresteerd. Op de Amstelveenseweg deelde hij zijn cel met de in het kamp Amersfoort kort daarna zo wreedaardig vermoorde oud-wethouder van Amsterdam De Miranda. Op 25 oktober naar dat kamp overgebracht, kwam hij, deerlijk mishandeld, op 7 november in Westerbork aan, uiteraard als strafgeval. Men hield hem daar in het ziekenhuis tot 29 juli 1943, in welke periode, als hierboven reeds aangeduid, zijn s kon worden ‘weggewerkt’. Op 8 maart 1944 voerde men hem naar het kamp Bergen-Belsen en op 9 oktober met een groep van 120 personen uit dit zogenaamde Vorzugslager naar Auschwitz-Birkenau. Uit een tweetal verklaringen van overlevenden valt op te maken, dat hij drie dagen later, dus op 12 oktober 1944, aldaar met zijn hele groep is doodgeschoten.    J.    Presser


11

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.