116
Waar men in Sovjet-Rusland toevalligerwijze komt, kan men zonder bijzondere moeite waarnemen, dat de vrouw maatschappelijk inderdaad gelijk in tel is als de man. De vrouw verschijnt in de belangrijkste staatsfuncties niet zoo veelvuldig als de man, eerder sporadisch, doch zij kómt er voor: een vrouw is volkscommissaris van financiën, een vrouw is gezante in Zweden. Op de regeerings- en partijbureaux wemelt ’t van vrouwelijke functionarissen, in de transportbedrijven, de bouwbedrijven, de fabrieksnijverheid maken zij een groot percentage van het personeel uit. Op de trams doen zij dienst als wagenbestuursters en conductrices, langs de spoorbanen doen zij grondwerk, zij kloppen en sjouwen steenen waar huizen worden gebouwd, in de fabrieken staan zij in mannen-kleeren achter de werkbank, op het land nemen zij deel aan de bewerking van den grond en aan het inhalen van den oogst.
Een paar cijfers mogen een beeld geven van den omvang en den groei van den vrouwenarbeid in Sovjet-Rusland. In 1927—'28 werkten 673.000 vrouwen in de industrie, in 1931 1.276.000, het percentage in de textielindustrie was het grootst, n.1. 63 pCt., in de ertsmijnen het laagst, n.1. 8 pCt., op de staatslandbouwbedrijven werkten vrouwen beneden 18 jaar, 5 pCt. van het totaal aantal vrouwen, boven de 18 jaar 12.5 pCt.
Het is den vrouwen verboden, in bepaalde gevaarlijke of uitputtende bedrijven te werken.
De belooning van de vrouw is, volgens het in de wet neergelegde beginsel van „gelijke betaling voor gelijk werk”, gelijk aan die voor den man. Toch kent de practijk deze volstrekte gelijkheid niet; de meerderheid der vrouwen werkt in branches, waar minder geschooldheid vereischt wordt en die derhalve slechter betalen. De cijfers over 1930 wijzen uit, dat in de machine-industrie het loon van de vrouw 93.9 pCt. van dat van den man bedroeg, in de textielindustrie varieerde het van 85.2 tot 102.3 pCt. van een gemiddelde van 97 a 98 pCt., in het drukkerijbedrijf van 81.1 tot 94.5 pCt., in de rubberindustrie bedroeg het 86.6 pCt.
Of het juist is, dat de Sovjet-regeering de vrouwen in maatschappelijken zin practisch gesproken behandelt als man-