Russische reisschetsen

Titel
Russische reisschetsen

Jaar
1932

Druk
1932

Overig
1ed 1932

Pagina's
109



GEDWONGEN TOT EEN POLITIEK DES VREDES.

discriminatie te vrijwaren en den vrijen loop te laten, de tweede, den toestand van vrede met de afzonderlijke landen te stabiliseeren.

Totnogtoe is Sovjet-Rusland in het algemeen niet gelukkig geweest in zijn economische betrekkingen met de landen van Europa en Amerika, die zich duidelijk afkeerig hebben betoond van de Russische handelspolitiek, welke, steunend op de harde noodzaak van Sovjet-Ruslands kapitaalsbehoeften, Europa in bepaalde opzichten de allerscherpste concurrentie aandoet. Dit is thans het netelige punt in de Russische buitenlandsche handelspolitiek. Het ziet er op het oogenblik, met de jongste wetgeving van Canada en Groot-Britannië voor oogen, en in het algemeen bij de protectionistische richting, waarin zich de Europeesche handelspolitiek snel verder beweegt, voor economische non-agressie-verdragen met Sovjet-Rusland niet gunstig uit. Ook al betoont het economisch comité van den Volkenbond zich bereid, het Russische denkbeeld welwillend te bestudeeren.

De pogingen tot het sluiten van politieke nonagressieverdragen strekken zich in hoofdzaak uit tot de Russische randstaten, die een soort van veiligheids-cordon voor Sovjet-Rusland moeten vormen. In het centrum daarvan staat Polen, dat natuurlijkerwijze, wegens zijn politieke en militaire verbindingen met Frankrijk, in Sovjet-Rusland de grootste beduchtheid voor oorlogsgevaar wekt. Kan Sovjet-Rusland met Polen een politiek non-agressiepact afsluiten, dan breekt het daarmede de spits van zijn Europeesche vijanden. Van deze vijanden beschouwt het Frankrijk, welks machtig oorlogsapparaat in Rusland begrijpelijk achterdocht wekt, als de gevaarlijkste. Vandaar dat Ruslands pogingen om in West-Europa non-agressie-verdragen af te sluiten, zich in hoofdzaak richten op Frankrijk. De onderhandelingen met Polen zijn feitelijk al jarenlang gaande. Zij stuitten totnogtoe af op den wensch van Polen, Roemenië in het non-agressiepact te betrekken, wat voor Sovjet-Rusland weinig aanlokkelijks heeft, omdat Bessarabië er tusschen zit. Bij de groeiende beteekenis van Ruslands economi-schen opbouw en de vorderingen van het politiek economisch experiment krijgen deze onderhandelingen meer accent. Zoolang Sovjet-Rusland Polen niet heeft geneutraliseerd, zal tusschen deze beide landen, ten rechte of ten onrechte, onrust blijven bestaan en zal Sovjet-Rusland volharden bij zijn vrees, dat het gevaar van Europa dreigt. Wegneming van dit gevaar is ongetwijfeld van belang, niet slechts voor Sovjet-Rusland, doch ook voor West-Europa.

Ziehier een greep in de motieven, die Sovjet-Rusland in zijn betrekkingen met West-Europa bewegen.

De lezer moge verder zelf uitmaken, of Sovjet-Rusland intrinsiek oorlogzuchtig is dan wel vredelievend.

79

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.