Schetsen, deel 11

Auteur
Herman Heijermans

Geschreven onder pseudoniem
Samuel Falkland

Titel
Schetsen, deel 11

Jaar
1913

Overig
2ed

Pagina's
217



88    AVOND.

meid, vroeg-oud en geduldig, bang wèer en nog eens ’r hoofd te stooten an ’t fatsoen van de burgermenschen, die ze dubbel en dwars had leeren kennen, Uet tante Sofie vitten, drenzen, kijven en zoeken.

’t Was ’n voorbeeldige meid, ’n meid zooals ’r geen tien in de stad waren te vinden. Ze sprak niet tegen, dee niet brutaal met de oogen, kletste niet met andere meiden, snoepte niet, was niet opstandig.

In ’r vrije uren dacht ze mogelijk an ’r kind en den weggeloopen marinier.

Elke andere meid — tante Sofie had ’r van vroeger jaren, toen ze ’r drie in de veertien dagen verbruikte weet van — zou ’r uitgeloopen zijn: de jonge, geknauwde dee zoo passief als ’n door den wind besprongen struik.

Dat onderworpene, overgegevene, bijna levenloos-berustende scheen tante Sofie geweldig te prikkelen. Zat Anna met neergeslagen oogen, dan kribbigde tante: „Watkijkje nou?” —, zei ze geen woord, dan kreeg ze ’n snauw omdat ze zoo kopte.

De antipathie verwurmde ’n erger leven dan Dante ’t in z’n hel heeft beschreven: ’r zijn meer folteringen bijgekomen in 't wezen van kleine burgermenschen, dan de grootste klassieke phantast ’t had kunnen bepeinzen.

Het nijdasserige, doorsarde, gekwelde bestaan der antipathie hield aan tot den avondschemer.

De avondschemer bracht verzachting.

Want tegen ’t uur dat huizen en boomen en vormen in schaduw-doezeling droomden, als de geluiden van den dag begonnen te loomen en de eerste geel-schelle vlammen in de lantaarns ’t naderend avond-leven beklonken, groeide in ’t nerveuze vrouwtje een zwakjes weifelende, met wanhopige wils-kreuningen bedwongen angst. De angst om dood te gaan. De

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.