Vermoedelijk op transport

Titel
Vermoedelijk op transport

Jaar
2011

Pagina's
117



6

Westerbork is in het kader van het project ‘Een naam en een gezicht’ bezig bestanden te koppelen. Hiervoor is een interne database ontwikkeld, waarin alle namen van slachtoffers zijn opgenomen. Daaraan worden gegevens gekoppeld uit diverse archieven om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de slachtoffers en hun lot. In samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag zijn onder meer gegevens vanuit de Joodsche Raadcartotheek beschikbaar gekomen. In de Holland-sche Schouwburg is op 15 september 2010 het Community Joods Monument gepresenteerd, een uniek social network rond de Sjoa. Gekoppeld daaraan is de ikPod, een iPod die de familienamen op de namenwand in de Hollandsche Schouwburg koppelt aan persoonlijke verhalen, foto’s en documenten op het Digitaal Monument.

De trend is duidelijk: oude bestanden worden in een nieuwe digitale context geplaatst en dat leidt tot nieuwe vraagstellingen. De beschikbaarheid van digitale beelden van documenten neemt toe en daarmee ook het aantal vragen. Niet alleen wordt gevraagd waar en wanneer men is omgekomen, maar in toenemende mate de vraag hoe en waarom. Dit betekent dat ieder gegeven van belang kan zijn om een vraag te kunnen beantwoorden. Dat stelt hoge eisen aan de contextinformatie (metadata). Digitalisering verschaft ook nieuwe mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. De institutionele kennis moet zich niet beperken tot de brede ontstaansgeschiedenis, maar moet zich ook richten op de uitvoering van de procedures die het lot van mensen hebben bepaald.

Afb. 1.1. De Joodsche Raadkaart van Abraham Asscher, voorzitter van de Joodsche Raad. De kaart bevat zowel gegevens uit de oorlog als na de oorlog. Ook is genoteerd dat de Euterpestraat 8 van naam veranderd is in Gerrit van der Veenstraat 8.

Voor het helder formuleren van de ontstaanscontext en met name de context van beheer en gebruik na de bevrijding is een specifiek analytisch kader nodig. De archiefwetenschapper Hans Hofman heeft een overkoepelend contextmodel geformuleerd. Dit model kent twee clusters:










Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.