32
Er ontstond een breuk in de administratieve continuïteit van de bevolkingsregistratie: de bevolkingsboekhouding klopte niet meer. Pas achteraf werd op de onvoorziene gevolgen van de ‘uitzonderlijke omstandigheden' gereageerd met nieuwe richtlijnen. Het herstel van deze discontinuïteit vanaf 1943 leidde tot meer dan één persoonskaart per persoon, redundantie, onvolledige en tegenstrijdige gegevens. Het moet voor de perfectionistische Lentz een nachtmerrie zijn geweest.
Houthakker, bodewijk Arnola
Amsterd8m,**eerengr. 41 1 hhs 16.1.26 Amsterdam .
f' ty.
ongehuwd
met Houthakker, "endnk
Samuel
Afb 2.8. Lodewijk Arnold Houthakker bevond zich vanaf 2 juli 1943 in Barneveld. De getypte gegevens zijn door de Joodsche Raad aangemaakt. Hetzelfde geldt voor de met vulpeninkt genoteerde gegevens. Alle met grijs- en roodpotlood genoteerde gegevens zijn naoorlogs (afgezien van de rode potlood B (Barneveld)), evenals de met ballpoint genoteerde gegevens. Ook de gestempelde rode R is naoorlogs (representant). Op 29 september 1943 werd hij naar Westerbork overgebracht (barak 85). Vervolgens is hij tewerkgesteld in het Aussenkommando Zeist, dat voor de daar gevestigde de Sicherheitsdienst werd ingezet (o.a. het leggen van telefoondraden). Na de oorlog werd Lodewijk Houthakker een bekende kunsthandelaar in Amsterdam. Hij overleed in 2008. 1
1
Andere breuken in die continuïteit werden veroorzaakt door de aanslag van het verzet op de bevolkingsadministratie van Amsterdam op 27 maart 1943 en het geallieerde bombardement van het gebouw van de Rijksinspectie voor de bevolkingsregisters te Den Haag op 11 april 1944. Coen Stuldreher, De legale rest. Gemengd gehuwde Joden onder de Duitse bezetting (Amsterdam 2007) 85.