Vermoedelijk op transport

Titel
Vermoedelijk op transport

Jaar
2011

Pagina's
117



31

31

flfidES»7-ï2


rKVn r, >, [] L b->~r


■^w..    3. f£-£r< qj


^TwTif^höö


2rieeer-


..13D4


S ^ Amofi hnrris.Tn


.


-Jcappar {h).


«n ■ O.- Vaci lil


rÉ 1 TJa^en» Jud-fc^


11-vjj lyi>-™>

B"PP Üflti 06


ud


fk.i'Ji-Kilk pïfc'lïfi


gjuliL-


S1


JÜÜIAIO


Afb. 2.6. De persoonskaart van Mozes Frieser zoals bewaard in het Stadsarchief Amsterdam. Deze kaart is nooit naar Westerbork gestuurd, daar werd later een nieuwe ‘witte noodkaart’ aangemaakt (zie hieronder).

Afb. 2.7: De persoonskaart (witte noodkaart) van Mozes Frieser uit de Hulpsecretarie in kamp Westerbork. De afvoerdatum ‘buitenland’ is de feitelijke deportatiedatum.

Als gevolg daarvan is de overlijdensdatum (die na de oorlog is vastgesteld door het Informatiebureau) eerder dan de datum van administratieve ‘afvoer naar Duitsland’. Op de kaart van de Hulpsecretarie, gemaakt tijdens de bezetting, is het overlijden niet vermeld, maar wel de juiste datum van registratie in het kamp Westerbork en de juiste deportatiedatum. Het waterdichte systeem van Lentz was lek geslagen door de uitvoeringspraktijk van de Endlösung: de deportaties werden in gang gezet zonder dat met de administratieve consequenties voor de bevolkingsregistratie rekening werd gehouden.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.