29
bekend was. De registratie van Joodse vluchtelingen geschiedde eerst op de kleine roze (mannen) en groene (vrouwen) persoonskaarten en later op de witte nood-persoonskaarten.1
29
av>. icibflb.
yx/oj
MAN
van -rais
Ilarman
Gehrde
9) Geslachtsnaam en 10) Voornamen
August*
Roettgsn
.. -h a SétÜt
Gemeente en adres
Amstardara, _4. Amstellaan 34
8 Augustus 44 Lagsr <**sterbork
2
z. ü.-l
Afb. 2.4. De roze persoonskaart (klein formaat) van Herman van Pels, de vader van Peter van Pels. Zij maakten deel uit van de onderduikersgroep in het Achterhuis. Deze kaart is na de bevrijding met informatie over de datum en plaats van overlijden aangevuld door het Informatiebureau. Het gedeeltelijk weggevallen stempel onderaan geeft de datum van afvoer naar het ‘buitenland’ aan. Deze datum is gelijk aan de datum van deportatie. Handmatig is door een medewerker van het Informatiebureau aangegeven dat de bestemming van het transport Auschwitz was. Deze collectie kaarten is toegevoegd aan de Centrale Europese Cartotheek. Door blootstelling aan licht en lucht is de roze kleur vervaagd tot wit. De roze kleur van deze kaart is niet aangetast, doordat deze kaart in het persoonsdossier is bewaard.
Na de oorlog claimde de ambtenaar Burgerlijke Stand Van Donselaar dat hij een geheime opdracht had gekregen om de gegevens van gedeporteerden te registreren.2 Het lijkt een ietwat gekleurde
1
Inspectierapport d.d. 24 mei 1945 van de CIBR. NL-HaNA, 2.04.87 Inventaris van de archieven van de Directie Binnenlands Bestuur: Bestuurszaken en Kabinetszaken, (1904) 1949-1981 (1993) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, 4.02.09.09, Rijksinspectie voor de Bevolkingsregisters, Inspectierapporten, Westerbork, toegangnummer 7711.
2
Archief Midden-Drenthe, dossier 922, brief van B.T. van Donselaar aan de Burgemeester van Westerbork d.d. 8 februari 1949.