Het Jonas Daniel Meijerplein

Titel
Het Jonas Daniel Meijerplein

Jaar
1961

Pagina's
177



En gij zult u erheugen op uw feesten

dag van vandaag de kermissfeer die dan het gehele Ghetto beheerste. Tot ver in de 19e eeuw waren bal-masqué’s populair, want op Poeriem-dagen mochten mannen in vrouwen- en vrouwen in mannenkleren verschijnen, wat normaliter volgens de Joodse wet ten strengste is verboden. En het drinken was op zulke dagen tot plicht verheven. Gold het niet als een voorschrift, dat men zó dronken moest wezen, dat men het verschil niet meer kende tussen „vervloekt zij Haman” en „gezegend zij Mordechaj”?

De Joden beminden hun „Carnaval”, dat soms een gehele week duurde. De danshuizen hier in de buurt, die toch nooit over gebrek aan clandizie hadden te klagen, waren in deze tijd van het jaar avond aan avond stampvol en het viel de Parnassiem niet eenvoudig om de stemming altijd in goede banen te houden. Veel resoluties zijn vooral in de tweede helft van de 18e eeuw uitgevaardigd tegen het frequenteren van danshuizen en speelgelegenheden, maar de algemene Poeriestem-ming werd er (blijkens de steeds weer herhaalde waarschuwingen) niet ernstig door beïnvloed.

En dat de uitbundigheid niet altijd gelocaliseerd bleef binnen de grenzen van het Ghetto, blijkt uit bepalingen, waarin uitdrukkelijk wordt vastgelegd, dat armen, die langs de huizen leuren met Poeriem-gedichten (en dit geldt speciaal voor de verkleden) niet verder mogen komen dan de Jodenbuurt. Zelfs wordt de grens genoemd van de eerste Hoogstraat en de Nieuwe Markt. Angst voor het maken van een verkeerde indruk op de niet-Joodse wereld, is hier zeker een factor geweest. Ook het Ghetto in zijn bloeitijd kende Joodse problematiek en toen was er nog niet eens een emancipatie te verspelen.

Een schoon getuigenis over het Amsterdamse Poeriem rondom dit Plein verschaffen ons de sterke verhalen, opgedist door de beroemde Chagam Chaim Joseph David Azulay,1) die geboren werd te Jeruzalem in het jaar 1726 en die zijn opvoeding genoot binnen de sfeer van het Sefardische Palestina uit de eerste helft der 18e eeuw. Zijn functie was van klas-

x) Over hem publiceerde M. Benayahu (van het Ben-Zvi Institute te Jeruzalem een uitvoerige monografie.

64

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.