ZIJ LIETEN HUN SPOREN ACHTER
derland de plaatselijke belastingen laten bestaan, omdat zich de wenschelijkheid harer afschaffing deed gevoelen? Heeft men trekschuit en diligence in standgehouden, nadat men had ingezien, dat zij met meer aan het doel beantwoordden? Heeft men de slavernij in de West-Indische volkplantingen gehandhaafd, juist omdat men al te lang aan den eisch der menschelijkheid en der beschaving op dat punt weerstand had geboden ? Voorzeker niet. De verdedigers hebben eindelijk over hunne tegenstanders gezegevierd. Men heeft gehandeld, nadat men gepeild had en teruggedeinsd was.
Zoo zal het ook met de Nederlandsche dagbladpers gaan. Eenmaal zullen mijne land-genooten even vrijzinnig als Zuid-Nederland, Spanje, Rusland, Zwitserland, Italië, Engeland, de Noord-Amerikaansche Unie, Portugal, Brazilië, het vroegere Keur-Hes-sen, het voormalige Hannover, of althans als Pruisen, Zweden, Oostenrijk, Bremen, Hamburg of Frankrijk worden.
Op 16 oktober 1868 kwam het wetsontwerp tot afschaffing van het zegel op de kranten in behandeling bij de Tweede Kamer en het werd kort daarna aangenomen. Aanneming door de Eerste Kamer volgde spoedig daarna. Op 1 juli 1869 trad de wet in werking. Maurits van Lee werd een herinneringsmedaille aangeboden in goud, zilver en brons, waarvoor de kosten bij publieke inschrijving bijeengebracht waren. Zij werd hem aangeboden, vergezeld van een album, dat de namen bevatte van alle huldigende vrienden en bewonderaars.
Een nieuwe periode in de sociale ontwikkeling van Nederland was aangebroken door de inspanning van een zoon van het volk van het boek. Het boek, dat over alle grenzen van alle volkeren het scheppende woord heeft gebracht en zal brengen van waarheid en licht.
132