Typerend voor Rens’ gefixeerd-zijn op symbolen is de nauwgezette mededeling over de band van ‘Wereldbouw’ in Propria Cures van 19 mei 1923:
DE BAND VAN WERELDBOUW.
De Graal heeft hier den vorm van de Y-grec (het embleem van de Orde der Pythagoreeën), omdat vermoedelijk bij de kruisiging van Jezus de Graal-Orde uit die der Pythagoreeën is ontstaan. Zij ver-eenigt in-zich de 5 hoofdsymbolen der 5 middeneeuwsche Godsdiensten (het Jodendom, het Christendom, het Mahomedanisme, het Buddhisme en het Shintoïsme) en is daardoor dus het hoofdsymbool van den thans uit deze 5 ontstane wereld-godsdienst der Nieuwe Aera: het Messianisme, de vereering van stoffelijk hooger staande wezens op andere sterren. Zij is het symbool van het recht, evenals de Wetsrol der Joden, het Kruis der Christenen; van associatie, evenals de steen jn de Ka’aba der Mahomedanen te Mekka en de Lotusbloem der Buddhisten; van innerlijke schoonheid, evenals de Spiegel der Shintoïsten.
Het zwarte Malthezer-Kruis is de zelf-verloochening, waardoor alléén is te bereiken de ware Schoonheid, de ware Liefde, gesymboliseerd in de Witte Roos. De 12 buitenste bladen van de Roos zijn de 12 teekens van den Dierenriem.
De 5-puntige Roode Ster is hier symbool van de Inwijding en tegelijk die van de Sovjèts van het Communisme. Zij kan ook worden vervangen door de Rijzende Zon.
J. K. Rensburg.
Zij blijkt nóg niet toereikend, want een week later, op 26 mei, volgt een uitvoerig erratum:
Erratum.
In het bijschrift »De Band van Wereldbouw«. (Litt. Kroniek vorige P. C.) staat: »Zij vereenigt in zich de 5 hoofdsymbolen etc.«; lees: »De graal, ontdaan van 't Bloed van Christus, vereenigt in zich de 5 eigenschappen van de 5 hoofdsymbolen, etc.«.
»Ontstane wereld-godsdienst der Nieuwe Aera«, lees: ontstaanden etc. Verder: »Zij is het symbool van het recht, evenals de Wetsrol der Joden, ontdaan van het Bloed van Christus, van een hogere Genade-in-Recht dan het Kruis der Christenen, dat een symbool is van Genade-buiten-het-Recht; van Associatie, evenals de steen in de Ka'aba der Mahomedanen te Mekka, een kelk en zoo een symbool van de moraal, evenals de lotuskelk van de Boeddhisten. J. K. RENSBURG.
54