Het verdwenen Ghetto

Titel
Het verdwenen Ghetto

Jaar
1978

Pagina's
162



VIII

JODENBREESTRAAT

WEDEROM staan wij bij de Hortusbrug. Er is nog zo veel te wandelen door de Jodenbuurt. Deze keer ga ik U voor door de „Wagengas” — of zo ge wilt door de Muiderstraat.

„Wagengas”

Drie namen bezigden onze rechtstreekse vaderen en ik zelf heb ze nog vaak gehoord: de Schulgas (= Joden-Amstelstraat) — de Nijegas ( = Zwanenburgerstraat, omdat zij later werd aangelegd op de plaats, waar vroeger de Ylooijenburgerhoutwal was) en de Wagengas.

Ter Gouw 1) denkt bij de verklaring aan een groot wagenpark, dat hier vroeger — volgens de kaart van Balthasar Florisz — zou zijn geweest. Even buiten de St. Antonispoort, die — naar men weet — stond ter plaatse, waar zich nu de Esnoga bevindt.

Wij begeven ons op weg. Volgen de linkerzijde der straat. Reeds binnen een minuut maak ik U opmerkzaam op een merkwaardige winkel:

De Apotheek van De Castro

In 1832 stichtte Daniël de Castro hier zijn apotheek. Hij was een „all round man”. In datzelfde jaar — tijdens de cholera-epidemie — kwamen zijn beste eigenschappen naar voren. Als dapper medicus en fijn voelend mens. Hij was daarnaast een kunstkenner en beoefenaar van betekenis. Het Rijksmuseum bezit van zijn hand fraai geëtste glazen). Joseph Israëls heeft hem vereeuwigd op een zeldzame aquarel.

Daniëls zoon David volgde hem in 1852 op. Als apotheker en artistiek mens zijns vaders evenknie.

En ook diens opvolger E. Vita Israël bewandelde deze overoude

95

1

Amstelodamiana l3, 1874, pag. 244.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.