VII
DÜNNERS KOMST NAAR AMSTERDAM
In de hoofdstad bereikte de Reform in het jaar 1859 een organisatorisch hoogtepunt, toen te Amsterdam werd opgericht de vereniging „Sjochre Déa”, die zich ten doel stelde de eredienst te hervormen. De initiatiefnemer was de Duitse Rabbijn dr. Isaac Löw Chronik, in 1831 te Posen geboren. Reeds in 1856 moet hij in Amsterdam hebben vertoefd, nadat hij tot dien (na de revolutie van 1848 uitgeweken) in Zwitserland literair werkzaam was geweest. Zijn activiteiten als Reform-rabbijn leidden tot het opstellen van een programma voor de Eeredienst, dat nogal een gematigde indruk maakt. Het luidde:
1. De vereeniging volgt het bestaand ritueel van geboden behoudens zoodanige door de rabbijn te brengen verkortingen die tot eenen vereenvoudigden kerkdienst vereischt worden.
2. De Voorlezer draagt de gebeden op een stichtelijke wijze met koor begeleiding voor. De gebeden voor zang geschikt, worden evenals de psalmen, door een koorpersoneel gezongen.
De Sabbathpsalmen worden bij afwisseling gezongen. Bij het uitnemen en terugbrengen der heilige rollen van en naar hare bewaarplaatsen zingt het koor de daarop toepasselijke gezangen.
3. Op Sabbath- en feestdagen vangt de avonddienst een half uur vóór het opkomen van de avondster aan, de ochtenddienst des zomers ten 9 en des winters ten 10 ure.
5. Voorloopig wordt om de veertien dagen een predicatie gehouden en zoodra mogelijk in de landstaal.
6. Na het lezen der Thora of na de predicatie wordt door den rabbijn een gebed voor het Hoofd van den Staat, het Vorstelijk Huis, het land en de gemeente uitgesproken.
7. Door den rabbijn worden, op verzoek van belangstellenden, gebeden voor kranken uitgesproken; ook is hij, op verlangen van daarbij betrokkenen, bij zijn gebed na de predicatie, herstelde zieken en kraamvrouwen, bij hun wederverschijning ter synagoge indachtig.
8. Jaarlijks op het Pinksterfeest heeft een plechtige confirmatie van zonen en dochters van leden plaats.
9. Huwelijksinzegeningen geschieden in het bedehuis.
10. Het comité stelt bij een afzonderlijk reglement de orde van teraardebestellingen vast.
Gebeden voor de ziel van overledenen (hazkarath neshamoth en kadish jathom) worden gehouden.
59