30
48), die de plaatsen bevat, welke in vroegere uitgaven door de censuur waren geschrapt, is van hooge wetenschappelijke waarde. Als titelversiering gebruikte Benveniste een portaal uit prismatisch gevormde steenen en als drukkersmerk een ster, leeuw en burcht. Vele drukkers hebben later deze titelversiering nagebootst.
Gelijktijdig met hem was slechts korten tijd (1644—1645) Elia Aboab als bezitter eener Hebreeuwsche drukkerij werkzaam.
Het meest beroemd zijn echter de voortbrengselen uit de drukkerijen der Athiassen geworden.
Jozef ben Abraham Athias (overl. 1700), geboortig uit Lissabon, was van 1658—1693 als drukker en • lettergieter werkzaam. Bij vergelijking met die zijner Poolsche en Duitsche geloofsgenooten kan men in zijn drukken duidelijk den rijken, fijnen Portugees van den armen, eenvou-digen Duitschen en Poolschen drukker onderscheiden. Zijn' uitgaven van Bijbel en Pentateuch worden nog thans door hun sierlijkheid en nauwkeurigheid hoog ge-Wapen van „Ets Haim" waardeerd. Vooral zijn Hebreeuwsche Bijbel, in 1661 gedrukt, (waarvan de oplaag van 3000 exemplaren binnen korten tijd was uitverkocht) en in 1667 herdrukt, heeft hem, vooral in niet-Joodsche kringen, een welverdiende reputatie verschaft. De Staten Generaal vereerden hem daarvoor met een gouden ketting en medaille.
Zijn zoon en opvolger, Emanuel Athias (tot 1709), legde o.a. Maimonides’ Godsdienstcodex Mishné Tora op de pers, welke druk tot de sierlijkste Hebreeuwsche drukken behoort, die er bestaan.
Een ander lid dezer drukkersfamilie was Abraham b. Baphael Chizkija Athias (1728—174f). In 1761 werden 'de typen en vormen der Athias-drukkerijen aangekocht door de drie zonen van den bekenden drukker Salomon Proops.
De bekendste Hebreeuwsche drukkerij-bezitters onder de Portug. Joden waren verder: David ben Abraham de Castro