Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



4 Een nieuwe baan

Toen Philip Mechanicus in december 1919 na zijn succesvolle Indië-tijd in Nederland terugkeerde, werd hij geconfronteerd met verschillende problemen, zoals het vinden van een nieuw huis en een andere betrekking. Esther had tijdelijk onderdak gevonden bij haar vader Salomon Wessel. Moeder Judith was inmiddels overleden. Salomon had een huis in de Blasiusstraat, waar tevens twee andere dochters woonden. Ook Mechanicus trok bij zijn schoonvader in. Vrijwel direct na zijn te-rugkeer uit Indië, in januari 1920, raakte Esther voor de tweede maal in verwachting.

Door zijn goede reputatie verwachtte Mechanicus weinig problemen te ondervinden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Toch zou dat nog flink tegenvallen. Om de kost te verdienen werd hij, volgens zijn latere schoonzoon Jan Schaap, ‘los’ medewerker bij verschillende kranten. Als geboren en getogen Amsterdammer ging zijn voorkeur uit naar een baan bij een hoofdstedelijke krant. Een functie bij zijn eerste liefde, Het Volk, lag minder voor de hand, aangezien zijn politieke voorkeur in de loop der jaren was veranderd. Van het strijdlustig en socialistisch idealisme bij de jonge Mechanicus was weinig over, wat hem onderscheidde van zijn familie en de meeste van zijn generatiegenoten. Veel enthousiasme bracht hij niet meer op voor de SDAP-ideologie. Hij was er te relativerend, te genuanceerd voor geworden en neigde naar een meer gematigd rechtse, humanistische opvatting. Het Algemeen Handelsblad bood hem, wat dit betreft, een goed alternatief. Het Handelsblad was een respectabele, landelijke krant, met een rijke en lange historie. Het dagblad vertoonde nog de kenmerken van het radicale liberalisme van het eind van de 19de eeuw, dat sterke sociale trekken had, en geschikt was voor een ruim, intellectueel publiek. De krant was opgericht in 1828 en had in het begin van de jaren twintig van deze eeuw enkele tienduizenden abonnees. Er waren journalisten van goede faam aan het blad verbonden; diverse bekende en minder bekende auteurs leverden hun bijdragen, zoals Herman Heijermans met zijn Falklandjes.

Vol zelfvertrouwen en in het bezit van een rijk gevulde portefeuille met artikelen en de nodige getuigschriften, stapte Mechanicus in het voorjaar van 1920 het kantoor van het Handelsblad binnen. Helaas zijn de

I

37

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.