Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



3 Indië

Na een bootreis van bijna zes weken arriveerde Philip Mechanicus op 16 december 1910 in Medan. Esther was in Nederland achtergebleven, wachtend op het financieel geschikte moment om te trouwen. Mechanicus begon in Indië aan een nieuwe fase van zijn leven, die later in Semarang, op Java, zou worden voortgezet. Het werden negen bijzondere en spannende jaren. Met grote interesse nam hij de tropische samenleving in zich op. Hij kwam in contact met een geheel nieuwe wereld, waarover hij en zijn Zaai er-vrienden in Amsterdam zo vaak hadden gefilosofeerd en gedagdroomd. Mechanicus was één van de tienduizenden Nederlanders, die in de eerste decennia van deze eeuw voor een bestaan in Nederlands-Indië hadden gekozen. Hij kwam in dienst bij de Sumatra-Post in Medan, die onder leiding stond van de bekende hoofdredacteur A.J. Lievegoed.

Mechanicus startte bij de Sumatra-Post in dezelfde functie die hij in zijn laatste periode bij Het Volk had vervuld: corrector-verslaggever. In de jaren die volgden legde hij zich geleidelijk aan toe op de redactionele kant van de journalistiek. Volgens het notitieboekje van Annie Jonkman schreef hij artikelen van verschillende strekking en vulde hij de rubriek Buitenlandse Telegrammen', een selectie korte samenvattingen van het wereldnieuws. Daarnaast ontwikkelde hij zich met name op politiek gebied; hij schreef in dit verband verhalen over sociaal-economische en soeiaal-politieke onderwerpen.

Bij aankomst in Indië had Mechanicus zijn intrek genomen in Hotel Medan. Via brieven en foto’s onderhield hij contact met het thuisfront. In februari 1912 werd hij in zijn kamer van het hotel gefotografeerd, gekleed in tropenpak en een vilten hoed op zijn hoofd. Op de achterkant van de foto schreef hij aan Esther: ‘My dear - Deze kiek is den i6cn Februari door den Engelschman Rob (Kamer 10, Medan Hotel) genomen. Naar van de foto blijkt kon ik mijn gezicht niet in den emstigen plooi houden, bij den fotograaf vereischt; de kiek is dan ook niet volkomen naar zijn wensch uitgevallen. Afgescheiden van mijn verlangens evenwel, moet ik zeggen, dat den fotograaf (amateur) een woord van waardeering mijnentwege ruimschoots toekomt. ’

De ‘Engelschman Rob’ was de vriend en journalist Robert John God-dard, collega-redacteur bij de Sumatra-Post.

30

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.