Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Titel
Buigen onder de storm - Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944

Auteur
Koert Broersma

Jaar
1993

Overig
biogr Mechanicus

Pagina's
258



i De eerste jaren

De ochtendeditie van De Nieuwe Amsterdamsche Courant Algemeen Handelsblad van woensdag 17 april 1889 was een saaie uitgave. Het Handelsblad leek die morgen meer op een veredeld wijkkrantje dan op een dagblad met een gevestigde, landelijke reputatie. Krantefoto’s waren nog onbekend; schreeuwende koppen, kritische hoofdartikelen en sensationeel wereldnieuws ontbraken. Van een speelse, creatieve lay-out die de abonnees tot lezen uitnodigde, was geen sprake. De opmaak was erop gericht om zoveel mogelijk tekst op één pagina kwijt te kunnen.

De voorpagina van het Handelsblad bevatte tientallen kleine berichten, over onderwerpen als zee- en landmacht, school en kerk, kunst en letteren, en de Nederlandse koloniën. In Doornik stierf de ‘bekwame’ Belgische beeldhouwer Dutrieux op 73-jarige leeftijd. Het Nederlands Tooneel had de tragedie Sapho van Grillparzer in studie. Te Leiden promoveerde P. Peereboom op zijn proefschrift Enkele opmerkingen over artikel 1132 van het burgerlijk wetboek tot doctor in de rechtswetenschap. Voorts berichtte de krant dat de lente het voorlopig liet afweten. Zware sneeuwbuien hadden het langverwachte voorjaar voor minstens enkele dagen verdreven. In de Lange Houtstraat te Amsterdam woedde een dag eerder in het pand nummer 46 een kleine binnenbrand, die ‘echter door de brandweer gebluscht’ werd. Diezelfde Lange Houtstraat speelde een belangrijke rol in het leven van de familie Mechanicus.

Op deze koude woensdag in april deed de 26-jarige Elias Mechanicus bij de Burgerlijke Stand in Amsterdam aangifte van de geboorte van zijn zoon Philip. Het Algemeen Handelsblad van twee dagen later meldde deze geboorte met een enkel woord: ‘S. Mechanicus-Gobes, z.’

Sarah Gobes was Philips moeder. Zij was in juni 1862 in Londen geboren en had een Nederlandse moeder en een Engelse vader. Omstreeks haar 15de jaar kwam zij naar Nederland. Sarah sprak redelijk Nederlands, maar voor haar bleef het Engels de voertaal.

Philips overgrootvader Elias Benjamin (1794-1839) heeft in het eerste kwart van de vorige eeuw de familienaam Mechanicus aangenomen. De generaties vóór hem hadden geen officiële achternaam. Elias Ben

17

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.