Dat de roman onvindbaar was geworden, komt doordat, althans volgens de overlevering, Jacobs vader Sallie de volledige oplage van het boek heeft opgekocht.
Hij was bevreesd dat zijn goede relaties in de stad verstoord zouden worden door de openhartige wijze waarop Jacob figuren uit het Roermondse leven in Het zotte vleesch portretteerde. Een van dezen was de huisarts Laurent Stijns, bijgenaamd'de Peer', wiens zoon en vrouw samen met hem worden getypeerd als een 'verlopen student, wan-product van 'n steeds bezopen medikus en 'n hysterische moeder'.Op weinig verbloemende wijze beschreef Hiegentlich in de roman ook de onderkant van het Roermondse leven: de werkloosheid onder de arbeiders, het bordeelbezoek en de vechtpartijen in de cafés. Daar tegenover stond de kleinburgerlijkheid van de Roermondse bourgeoisie. Ook signaleerde Hiegentlich het gekoketteer bij sommigen in Roermond met het Italiaanse fascisme. Wat echter bovenal in Het zotte vleesch geportretteerd wordt, is het artiestenideaal van Jacob Hiegentlich en Jules
Rummens en hun jeugdige vriendschap. Jacob portretteert zichzelf als de joodse schrijver en student Nederlands Peter Wiranowitsch en Jules als de kunstschilder René Veraert.
In zekere zin portretteerde Rummens ook hen beiden, want hij verzorgde de omslag en de twee illustraties in de roman.
De omslagtekening toont twee dansende paren; de mannen moeten Jacob en Jules zijn.
Terwijl Jacob een pseudoniem gebruikte, wordt de illustrator op het titelblad van Het zotte vleesch onder zijn echte naam aangekondigd. Op de tekening tegenover bladzijde 99 zien we René Veraert, dus Jules Rummens, bezig met het schilderen van een portret, terwijl Peter Wiranowitsch in een boek verzonken is, misschien de bundel met drie novellen, die in het voorjaar van zijn hand zou verschijnen, met een bandtekening van René, en die hij zou opdragen aan zijn 'liefste Lizzy'.
De debuutroman van Jacob Hiegentlich, volgens het slot geschreven tussen april en juni 1924, bevat tal van - zeker voor de lezers van toen - herkenbare Roermondse personen, locaties