Het is hier de plaats om wat uitvoeriger te vertellen over Ary Pleysier en S. de Vries jr.
In de geschiedenis van de vara horen die twee mensen bij elkaar zoals Chang, de ene helft van de Siamese tweeling, behoorde bij Eng, de andere.
Ary Pleysier trad in oktober 1934 in functie als omroepsecretaris van de vara. Hij was op 23 juni van dat jaar door de Verenigingsraad in die functie benoemd.
Hij werd op 1 januari 1891 in Vlaardingen als zoon van een haringkuiper geboren. Zijn opleiding tot onderwijzer bracht hem in contact met generatiegenoten die evenals hij later grote bekendheid in Nederland zouden verwerven. Om slechts enkelen te noemen: Koos Vor-rink (Vlaardinger zoals hij), Piet Tiggers (die ook bij de vara terechtkwam), Klaas Toornstra, Herman Molendijk, de latere professor W. Banning e.a.
Toen Ary Pleysier bij de vara in dienst trad, had hij reeds een succesvolle loopbaan achter de rug als journalist bij de socialistische pers in Rotterdam. Verder had hij een aantal boeken van literaire allure op zijn naam staan. Hij was een gewaardeerd schrijver van voorlichtende leergangen op velerlei gebied. De spitse sarcastische uitingen van zijn veelzijdig vernuft verschenen onder de naam mr. Punch.
Met de binnenkomst van Ary Pleysier als eerste verantwoordelijke man voor de programma's van de vara werd een tijdperk van avon-turisme in de omroep afgesloten. Een periode van consolidatie begon. Bij zijn werk voor de vara heeft Pleysier het geluk gehad, dat hij heeft kunnen steunen op uiterst bekwame medewerkers, van wie E. Bomli de voornaamste was. Met weinig geld wisten zij wonderen te doen. Een aantal van deze medewerkers werkt gelukkig nog voor de vara.
Van een afstand gezien kan men de stelling opwerpen dat Pleysiers karakter precies paste bij de functie die bij de vara op dat ogenblik vacant was. Hij was rustig en in hoge mate constructief. Kenmerken voor zijn karakter: zijn bureau was altijd schoon. Hij schreef alles keurig met potlood, fouten werden niet doorgehaald, maar 'uitgevlakt'. Een nuchter mens en tegelijkertijd een romanticus. Een praktisch man ook. Hij was in de eerste plaats een overtuigd socialist. Tot de socialistische beweging was hij niet gekomen via een dikke boekenkast of een universitaire studie, maar door de harde leerschool des
80