op tal van uitgaven en weer tot vermeerdering van werkeloosheid. Sedertdien is het een vrijwel algemeen aanvaarde opvatting geworden, dat de staat bij: zijn financiële heleid rekening moet houden met de golven in dé bedrijvigheid en in goede jaren een overschot moet trachten te kweken, in de slechte jaren tijdelijk een tekort moet aanvaarden. Er is in die jaren in ons land veel gestreden over wat men noemde de aanpassingspolitiek. Natuurlijk was aanpassing aan de zo sterk gewijzigde omstandigheden nodig. De vraag was in welke richting zij moest worden gezocht om voor ons volk tot zo gunstig mogelijke resultaten te komen.
Wat dr. Drees hier in weloverwogen zinnen neerschrijft, kwam in die jaren neer op een verbeten strijd tegen de Colijn-Oud-aanpassings-politiek. Alle bitterheid ontlaadde zich in verbeten woede tegen het tweetal Colijn-Oud, dat met ongekende hardheid de aanpassing doorzette.
. Het verbijsterende was, dat dr. Colijn en zijn volgelingen dit beleid als 'Christelijke politiek' aanprezen, terwijl het (dat wordt tegenwoordig ook door vooraanstaande antirevolutionairen, o.a. prof. Zijlstra ingezien) feitelijk niets anders was dan de ouderwetse liberale manier om een maatschappelijke crisis op te lossen.
Die liberale redenering Was heel eenvoudig: de bedrijven werkten niet meer met winst, dus moesten ze mensen ontslaan. Hoe meer werklozen er kwamen en hoe lager hun steun, des te eerder zouden ze geneigd zijn voor een veel lager loon dan vroeger weer aan de slag te gaan. De lonen daalden en daalden, net zo lang tot de bedrijven weer met winst konden werken. En kijk, geleidelijk aan ging de crisis voorbij.
Het was de klassieke oplossing, in de richting van de minste weer-; stand.
Meesters in het hanteren van het wapen van sarcasme en ironie waren Ary Pleysier en S. de Vries jr. Hun 'scrapbooks', hun zwart-wit-combinaties van stukjes uit de krant begeleid door ironiserende liedjes, trokken de aandacht van honderdduizenden luisteraars, elke zaterdagavond.
De var a-uitzendingen kregen een duidelijker positieve inslag, toen de socialistische beweging in 1936 het Plan van de Arbeid als redding uit de economische nood bekend maakte. Toen werd de vara 'de Omroep van het Plan'.
7?